Sat. Jun 22nd, 2024

JENPAUH 2018 Chemistry Question with Answer

JENPAUH 2018 Chemistry Question with Answer

Best Books for WBJEE JENPAS-UG

If you want to crack the WBJEE JENPAS-UG examination and get a good rank then at first, read syllabus wise textbooks and after that practice MCQ questions. Here we listed some books, which may help you to crack the West Bengal WBJEE JENPAS-UG Exam.

1. Biology Reference Books by chhaya Prakashani.
2. Biology Text Book by Dutta, Rath and Ganguly.
3. chemistry Reference Book by Md. Salim, Rabindranath Patra, Goutam Kumar Mukherjee.
4. Physics Reference Book by Prabir Sankar Sengupta, Shiekh Ashfaque Ali.

check Here – WBJEE JENPAUH EXAM SYLLABUS IN DETAILS

 

26. Equal volumes two ideal monatomic gases are mixed at a fixed temperature and pressure. The ratio of their specific heats (Cp / Cv) will be

অথবা 

সম আয়তনের দুটি আদর্শ একপরমাণুক গ্যাসকে স্থির তাপমাত্রায় ও স্থির চাপে মিশ্রিত করা হল। তাদের আপেক্ষিক তাপের অনুপাত (Cp / Cv) হবে

Options :

(A) 0.83

(B) 1.67

(C) 1.50

(D) 3.30

Answer : (B) 1.67

 

27. Of the following 0.10 m aqucous solutions, which one will exhibit the largest freezing point depression ?

অথবা 

নিম্নলিখিত 0.10 m জলীয় দ্রবণগুলির মধ্যে কোনটির হিমাঙ্ক অবনমনের মান সর্বাধিক হবে ?

Options :

(A) KCl

(B) C6H12O6

(C) Al2(SO4)3

(D) K2SO4

Answer : (C) Al2(SO4)3

 

28. Which property of colloids is not dependent on the charge on colloidal particles ?

অথবা 

কোলয়েডের কোন ধর্মটি কোলয়েড কণার আধানের ওপর নির্ভরশীল নয় ?

Options :

(A) Coagulation

(B) Electrophoresis

(C) Electro-osmosis

(D) Tyndall Effect

Answer : (D) Tyndall Effect

 

29. The value of ΔH for the reaction X2 (g) + 4Y2 (g) ⇔ 2XY4(g) is less than zero. The formation of XY4(g) will be favored at

Options :

(A) High temperature and high pressure.

(B) Low pressure and low temperature.

(C) High temperature and low pressure.

(D) High pressure and low temperature.

Answer : (D) High pressure and low temperature.

অথবা 

X2 (g) + 4Y2 (g) ⇔ 2XY4(g) বিক্রিয়াটির জন্য ΔH এর মান শূন্যর চেয়ে ছােট। XY4(g) এর তৈরি হওয়া সুবিধা হবে

Options :

(A) বেশি তাপমাত্রায় এবং বেশি চাপে।

(B) কম তাপমাত্রায় এবং কম চাপে।

(C) বেশি তাপমাত্রায় এবং কম চাপে।

(D) বেশি চাপে এবং কম তাপমাত্রায়।

Answer : (D) বেশি চাপে এবং কম তাপমাত্রায়।

 

30. Two gases A and B having the same volume diffuse through a porous partition in 20 and 10 seconds respectively. If the molar mass of A is 49 u, the molar mass of B will be

অথবা 

একই আয়তনের দুটি গ্যাস A এবং B একটি রন্ধ্রযুক্ত বিভাজক (porous partition) দ্বারা যথাক্রমে 20 এবং 10 সেকেন্ডে ব্যাপ্ত (diffuse) হয়। যদি A এর আনবিক গুরুত্ব 49 u হয়, তাহলে B এর আনবিক গুরুত্ব

Options :

(A) 50.00 u

(B) 12.25 u

(C) 6.50 u

(D) 25.00 u

Answer : (B) 12.25 u

 

31. At constant temperature the degree of dissociation (α) of phosphorous pentachloride (PCl5) changes with pressure (P) at equilibrium as

Options :

(A) α increases with decrease of P

(B) α increases with increase of P

(C) α is independent of P

(D) α is proportional to P2

Answer : (A) α increases with decrease of P

অথবা 

স্থির উষ্ণতায় ফসফরাস পেন্টাক্লোরাইডের (PCl5) বিয়ােজন মাত্রা (α) সাম্যাবস্থায় চাপের (P) সঙ্গে নিম্নলিখিত রূপে পরিবর্তিত হয়

Options :

(A) চাপ (P) হ্রাসে α বৃদ্ধি পাবে

(B) চাপ (P) বৃদ্ধি করলে α বৃদ্ধি পাবে

(C) α এর মান চাপের উপর নির্ভর করে না

(D) α এর মান P2 এর সঙ্গে সমানুপাতিক

Answer : (A) চাপ (P) হ্রাসে α বৃদ্ধি পাবে

 

32. Which of the following contains highest number of molecules ?

Options :

(A) 10 g of O2

(B) 15 L H2 at S.T.P

(C) 5 L N2 at S.T.P

(D) 0.5 g of H2

Answer : (B) 15 L H2 at S.T.P

অথবা 

নিম্নলিখিত গুলির মধ্যে কোনটিতে সর্বাপেক্ষা অধিক সংখ্যক অণু বর্তমান ?

Options :

(A) 10 গ্রাম O2 

(B) S.T.P তে 15 লিটার H2

(C) S.T.P তে 5 লিটার N2

(D) 0.5 গ্রাম H2

Answer : (B) S.T.P তে 15 লিটার H2

 

33. In which of the following reactions will Kp be equal to Kc ?

অথবা 

নিম্নলিখিত বিক্রিয়াগুলির মধ্যে কোন বিক্রিয়ায় Kp এবং Kc এর মান সমান হবে ?

Options :

(A) N2 (g) + 3H2 (g) ⇔ 2NH3 (g) 

(B) N2 (g) +O2 (g) ⇔ 2NO (g)

(C) PCl5 (g) ⇔ PCl3 (g) + Cl2 (g)

(D) 2SO3 (g) ⇔ 2SO2 (g) + O2 (g)

Answer : (B) N2 (g) +O2 (g) ⇔ 2NO (g)

 

34. The cation which is most effective in precipitating a negatively charged colloid is

অথবা 

ঋণাত্মক আধান বিশিষ্ট একটি কোলয়েডের তঞ্চনের জন্য নিম্নলিখিত ধনাত্মক আয়নগুলির মধ্যে কোনটি সর্বাপেক্ষা অধিক কার্যকারী হবে ?

Options :

(A) K+

(B) Na+

(C) Mg2+

(D) Al3+

Answer : (D) Al3+

 

35. At what temperature will the r.m.s. speed of SO2 he same as the r.m.s. speed of O2 at 303 K ? 

অথবা 

কোন তাপমাত্রায় SO2 এর r.m.s গতিবেগ 303 K তাপমাত্রায় O2 এর r.m.s গতিবেগের সমান হবে ?

Options :

(A) 1212 K

(B) 606 K

(C) 303K

(D) 403 K

Answer : (B) 606 K

 

36. Graphite, diamond, coal are

Options :

(A) Isotopes of carbon 

(B) Allotropes of carbon

(C) Isomers of carbon

(D) Enantiomers of carbon

Answer : (B) Allotropes of carbon

অথবা 

গ্রাফাইট, হীরক, কয়লা হল

Options :

(A) কার্বনের সমস্থানিক 

(B) কার্বনের রূপভেদ

(C) কার্বনের সমাবয়ব

(D) কার্বনের প্রতিবিম্ব সমাবয়ব

Answer : (B) কার্বনের রূপভেদ

 

37. Which of these following metal hydroxides is ‘pink’ in colour ?

অথবা 

নীচের কোন ধাতব হাইড্রক্সাইডটি গােলাপী বর্ণের ?

Options :

(A) Mn (OH)2

(B) Mg (OH)2

(C) Fe (OH)2

(D) Ni (OH)2

Answer : (A) Mn (OH)2

 

38. A white solid when heated emits a colourless gas that has a pungent smell. The solid is

অথবা 

একটি সাদা কঠিন পদার্থ উত্তপ্ত করলে বর্ণহীন ঝাঁঝালাে গ্যাস নির্গত করে। কঠিন পদার্থটি হল

Options :

(A) KO2

(B) (NH4)2 CO3

(C) Pb (NO3)2

(D) Na2SO4

Answer : (B) (NH4)2 CO3

 

39. A solution of NaCN in water will be

Options :

(A) Acidic

(B) Alkaline

(C) Neutral

(D) NaCN is insoluble in water

Answer : (B) Alkaline

অথবা 

NaCN -এর জলীয় দ্রবণ হবে

Options :

(A) আম্লিক

(B) ক্ষারীয়

(C) প্রশম

(D) NaCN জলে অদ্রাব্য

Answer : (B) ক্ষারীয়

 

40. For which of the following property the alkaline solution of Cl2 gas acts as a bleaching agent ?

Options :

(A) Acidic

(B) Alkaline

(C) Reducing agent

(D) Oxidizing agent

Answer : (D) Oxidizing agent

অথবা 

নীচের কোন ধর্মটির জন্য Cl2 গ্যাসের ক্ষারীয় দ্রবণ বিরঞ্জক হিসাবে ব্যবহৃত হয় ?

Options :

(A) আম্লিক

(B) ক্ষারীয়

(C) বিজারক

(D) জারক

Answer : (D) জারক

 

41. Which one of the following compounds will be strongly acidic in its aqucous solution ?

অথবা 

 নীচের কোন যৌগটির জলীয় দ্রবণ তীব্র আম্লিক হবে ?

Options :

(A) HgCl2

(B) FeCl2

(C) NaCl

(D) AlCl3

Answer : (D) AlCl3

 

42. Alkali metals are

Options :

(A) oxidizing agents 

(B) cooling agents

(C) reducing agents

(D) acidic

Answer : (C) reducing agents

অথবা 

ক্ষারীয় ধাতুগুলি হল

Options :

(A) জারক দ্রব্য

(B) শীতল কারক

(C) বিজারক দ্রব্য

 (D) আম্লিক

Answer : (C) বিজারক দ্রব্য

 

43. Among the following compounds, the least acidic one is

অথবা 

এই যৌগ গুলাের মধ্যে সবচেয়ে কম আম্লিক হল

Options :

 

JENPAUH 2018 Chemistry Question with Answer

Answer : (C) 

 

44. Among the following amino acids, the cyclic one is

Options :

(A) Proline

(B) Alanine

(C) Glycine

(D) Valinc

Answer : (A) Proline

অথবা 

নিম্নলিখিত অ্যামাইনাে অ্যাসিড গুলির মধ্যে শৃঙ্খলাকৃতিটি হল

Options :

(A) প্রােলিন

(B) অ্যালানিন

(C) গ্লাইসিন

(D) ভ্যালিন

Answer : (A) প্রােলিন

 

45. Which one of the following will NOT undergo aldol condensation reaction?

অথবা 

এদের মধ্যে কোনটি অ্যালডল কনডেনশেসন বিক্রিয়া দেবে না ?

Options :

(A) Ph CO CH2 Me 

(B) Me CO CH2 Me

(C) Me3 CCOCMe3

(D) MeCOMe

Answer : (C) Me3 CCOCMe3

 

46. Which one of the following pairs can be distinguished by iodoform test performed in ammonium hydroxide ?

Options :

(A) Acetone and acctophenone

(B) Ethanol and methanol

(C) Ethanol and benzophenone

(D) Acetophenone and ethanol

Answer : (B) Ethanol and methanol

অথবা 

এদের মধ্যে কোন জোড়াটিকে অ্যামােনিয়াম হাইড্রক্সাইড এ আয়ােডােফর্ম পরীক্ষা দ্বারা পৃথক করা যাবে ?

Options :

(A) অ্যাসিটোন এবং অ্যাসিটোফেনােন

(B) ইথানল এবং মিথানল

(C) ইথানল এবং বেঞ্জোফেনােন

(D) অ্যাসিটোফেনােন এবং ইথানল

Answer : (B) ইথানল এবং মিথানল

 

47. For the following transformation, the required reagent(s) are

অথবা 

নিম্নলিখিত বিক্রিয়াটিতে প্রয়ােজনীয় বিকারকগুলি হলাে

Options :

JENPAUH 2018 Chemistry Question with Answer

 

(A) (CH3)2 CHCH2 CI, anhyd. AICI3

(B) (CH3)2 CH-CH2 MgBr

(C) (CH3)2 CHCH2 OH, KOH

(D) i) (CH3)2 CHCOCI, anhyd. AICI3, ii) Zn(Hg)/HCI

Answer : (D) i) (CH3)2 CHCOCI, anhyd. AICI3, ii) Zn(Hg)/HCI

 

48. The number of possible product(s) for the following reaction are

অথবা 

নীচের বিক্রিয়াটিতে সম্ভাব্য উৎপাদিত যৌগ এর সংখ্যা হলাে

Options :

JENPAUH 2018 Chemistry Question with Answer

(A) 2

(B) 1

(C) 3

(D) 4

Answer : (B) 1

 

49. Which one will provide rose red dye during the reaction with benzencdiazonium chloride ?

Options :

(A) Benzaldehyde

(B) N, N-Dimethylaniline

(C) Nitrobenzene

(D) Trifluoromethylbenzene

Answer : (B) N, N-Dimethylaniline

অথবা 

এদের মধ্যে কোনটি বেঞ্জিন ডায়াজোনিয়াম ক্লোরাইড এর সাথে বিক্রিয়ায় গােলাপী-লাল রঙ এর ডাই উৎপন্ন করবে?

Options :

(A) বেঞ্জালডিহাইড

(B) N, N-ডাইমিথাইল অ্যানিলিন

(C) নাইট্রোবেঞ্জিন

(D) ট্রাইফ্লুরােমিথাইল বেঞ্জিন

Answer : (B) N, N-ডাইমিথাইল অ্যানিলিন

 

50. What will be the major product in the following reaction

অথবা 

উল্লিখিত বিক্রিয়াটিতে মুখ্য উৎপন্ন যৌগটি হল

Options :

JENPAUH 2018 Chemistry Question with Answer

Answer : (C)

 

JENPAUH 2018 Chemistry Question with Answer

Thank You

JENPAUH 2018 Chemistry Question with Answer, JENPAUH 2018 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2018 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2018 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2018 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2018 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2018 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2018 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2018 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2018 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2018 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2018 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2018 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2018 Chemistry Question with Answer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert
error: Content is protected !!