Tue. Jun 25th, 2024

JENPAUH 2019 Chemistry Question with Answer

JENPAUH 2019 Chemistry Question with Answer

Best Books for WBJEE JENPAS-UG

If you want to crack the WBJEE JENPAS-UG examination and get a good rank then at first, read syllabus wise textbooks and after that practice MCQ questions. Here we listed some books, which may help you to crack the West Bengal WBJEE JENPAS-UG Exam.

1. Biology Reference Books by chhaya Prakashani.
2. Biology Text Book by Dutta, Rath and Ganguly.
3. chemistry Reference Book by Md. Salim, Rabindranath Patra, Goutam Kumar Mukherjee.
4. Physics Reference Book by Prabir Sankar Sengupta, Shiekh Ashfaque Ali.

check Here – WBJEE JENPAUH EXAM SYLLABUS IN DETAILS

 

26. The average kinetic energy per molecule of an ideal gas at 27 °C is (where NA is Avogadro’s number)

অথবা 

একটি আদর্শ গ্যাসের ক্ষেত্রে 27°C তাপমাত্রায় প্রতিটি অণুর গড় গতিশক্তি হল (যেখানে NA হল Avogadro’s number)

Options :

(A) 150 R

(B) 150\frac{R}{N_{A}}

(C) 450 R

(D) 450\frac{R}{N_{A}}

Answer : (D) {\color{DarkGreen} 450\frac{R}{N_{A}}}

 

27. The density of an aqueous solution of salt (Formula weight = 60) is 1.080 g.cm−3 and contains 18 % (W/V) of salt. The molality of the solution is

অথবা 

একটি লবণের জলীয় দ্রবণের ঘনত্ব 1.080 g.cm−3 এবং লবণটির সাপেক্ষে গাঢ়ত্ব 18 % (W/V)। এই লবণটির সাংকেতিক গুরুত্ব (Formula weight) 60 হলে ওই জলীয় দ্রবণের মােলালিটির মান হল

Options :

(A) 1.0

(B) 3.33

(C) 6.66

(D) 2.0

Answer : (B) 3.33

 

28. Which one is true for the phase change at 273 K and 1 bar ?

অথবা 

273 K তাপমাত্রা এবং 1 bar চাপ এ সংগঠিত নিম্নোক্ত দশা পরিবর্তনটির ক্ষেত্রে কোনটি সঠিক ?

H2O(liq) ⇔  H2O(solid)

Options :

(A) ΔU = 0

(B) ΔH = 0

(C) ΔS = 0

(D) ΔG = 0

Answer : (D) ΔG = 0

 

29. The equilibrium constant KC for 3C2 H2 (g) ⇔ C6 H6 (g) is 4.0 L2 mol−2. If the equilibrium concentration of benzene is 0.5 mol.L−1 , then that of acetylene (in mol.L−1) must be

অথবা 

3C2 H2 (g) ⇔ C6 H6 (g) -এই বিক্রিয়ার সাম্যধ্রুবক (KC) এর মান 4.0 Lmol−2. সাম্যাবস্থায় বেনজিনের গাঢ়ত্ব 0.5 mol.L−1 হলে অ্যাসিটিলিনের সাম্যাবস্থা গাঢ়ত্ব ( mol.L−1)-র মান হবে

Options :

(A) 1.0

(B) 2.0

(C) 0.5

(D) 0.25

Answer : (C) 0.5

 

30. Arrange the following aqueous solutions in terms of their osmotic pressure at a particular temperature :

অথবা 

একই তাপমাত্রায় নিম্নের জলীয় দ্রবণগুলিকে উহাদের অভিস্রবণ চাপের মান অনুযায়ী সাজাও :

0.1(M) HCl, 0.1(M) glucose, 0.1(M) sucrose, 0.1(M) BaCl2

Options :

(A) HCl = glucose = sucrose = BaCl2

(B) BaCl, HCI > glucose = sucrose

(C) BaCl2 > HCI > glucose = sucrose

(D) BaCl2 < HCI < glucose = sucrose

Answer : (B) BaCl, HCI > glucose = sucrose

 

31. 18 g of glucose (MW = 180) is dissolved in 90 g of water (MW = 18). The relative lowering of vapour pressure of this solution is

অথবা 

18 গ্রাম গ্লুকোজ (আণবিক গুরত্ব 180) 90 গ্রাম জলে (আণবিক গুরত্ব = 18) দ্রবীভূত করা হলাে। এই দ্রবণটির বাষ্পীয় চাপের আপেক্ষিক অবনমন এর মান হল

Options :

(A) 1/5

(B) 5

(C) 1/51

(D) 1/50

Answer : (C) 1/51

 

32. When 50% of a solution of a weak acid HA (Ka = 10−5) is neutralized using NaOH solution, the pH of the resulting mixture will be

অথবা 

একটি দূর্বল অ্যাসিড HA (Ka =10−5) NaOH দ্রবণ দ্বারা 50% প্রশমিত হল। এই অবস্থায় মিশ্রণটির pH এর মান :

Options :

(A) 5

(B) 4

(C) 3

(D) 6

Answer : (A) 5

 

33. The solubility of PbI2 in water is s mol.L−1. The concentration-solubility product is

অথবা 

PbI2-র জলে দ্রাব্যতা s mol.L−1, সুতরাং তার গাঢ়ত্ব -দ্রাব্যতা গুণফল (গাঢ়ত্ব সাপেক্ষে) হবে

Options :

(A) s3

(B) 2s3

(C) 4s3

 (D) 8s3

Answer : (C) 4s3

 

34. The catalyst used for olefin polymerisation is –

Options :

(A) Ziegler – Natta catalyst

(B) Wilkinson’s catalyst

(C) Raney nickel catalyst

(D) Palladium catalyst

Answer : (A) Ziegler – Natta catalyst

অথবা 

অলিফিন বহুলীভবনের জন্য ব্যবহৃত অনুঘটকটি হল –

Options :

(A) Ziegler-Natta অনুঘটক

(B) Wilkinson’s অনুঘটক

(C) Raney nickel অনুঘটক

(D) Palladium অনুঘটক

Answer : (A) Ziegler-Natta অনুঘটক

 

35. When an acidified solution of Mohr’s salt is treated with potassium permanganate solution, the ion which is oxidised is :

অথবা 

অম্লিক মাের লবণের দ্রবণে পটাশিয়াম পারম্যাঙ্গানেট দ্রবণ যােগ করলে যে আয়ণটি জারিত হবে সেটি হল :

Options :

(A) NH4+

(B) Fe2+

(C) SO2−

 (D) MnO

Answer : (B) Fe2+

 

36. The relative size of isoelectronic species O2−, F, Ne and Na+ is determined by

Options :

(A) nuclear charge

(B) electron – electron repulsion in outer shell

(C) principal quantum number of valence shell

(D) nature of charge on the species

Answer : (A) nuclear charge

অথবা 

সমতাড়িত (isoelectronic) পদার্থ O2−, F, Ne এবং Na+– এর তুলনামূলক সাইজ নির্ভর করে

Options :

(A) নিউক্লিয়ার চার্জের উপর

(B) বহিঃকক্ষের ইলেক্ট্রন-ইলেক্ট্রন বিকর্ষণের ওপর

(C) যােজ্যতা কক্ষের মুখ্য কোয়ান্টাম নম্বরের ওপর

(D) পদার্থগুলিতে আধানের প্রকৃতির ওপর

Answer : (A) নিউক্লিয়ার চার্জের উপর

 

37. Which of the following set of quantum numbers (n, l, m, s) is not allowed ?

অথবা 

নিম্নের কোন কোয়ান্টাম সেটটি গ্রহনযােগ্য নয় ?

Options :

(A) 3, 2, −2, +\frac{1}{2}

(B) 3, 2, −2, -\frac{1}{2}

(C) 3, 2, 2, +\frac{1}{2}

(D) 3, 3, −2, +\frac{1}{2}

Answer : (D) 3, 3, −2, {\color{DarkGreen} +\frac{1}{2}}

 

38. A sample of H2SO4 has specific gravity 1.84 and it is labelled as 96% by weight. The molarity of the acid is :

অথবা 

H2SO4-এর একটি নমুনার আপেক্ষিক গুরুত্ব 1.84 এবং লেবেল করা আছে 96% ওজনভিত্তিক। ঐ অ্যাসিডের মােলারিটি হল :

Options :

(A) 49

(B) 98

(C) 36

(D) 18

Answer : (D) 18

 

39. 0.26 g of a metal hydride contains 0.02 g of hydrogen. What is the equivalent weight of the metal ?

অথবা 

0.26 গ্রাম ধাতব হাইড্রাইডে 0.02 গ্রাম হাইড্রোজেন আছে। ধাতুটির তুল্যাংক ভার কত ?

Options :

(A) 28

(B) 24

(C) 16

(D) 12

Answer : (D) 12

 

40. Which one is used to treat acid indigestion ?

অথবা 

নীচের কোনটি অম্ল-বদহজমের চিকিৎসায় ব্যবহার করা হয় ?

Options :

(A) Be(OH)2

(B) KOH

(C) Mg(OH)2

(D) Ca(OH)2

Answer : (C) Mg(OH)2

 

41. The oxidation number of carbon in C12 H22O11 is

অথবা 

C12 H22O11 এ কার্বনের জারণ সংখ্যা হল

Options :

(A)  O 

(B) + 22

(C) + 6

(D) −6

Answer : (A)  O 

 

42. The best reagents for the conversion PhH → Ph-Et is

অথবা 

PhH → Ph-Et বিক্রিয়াটির সর্বাপেক্ষা উপযুক্ত বিকারকগুলি হল 

Options :

(A) anhyd. AlCl3, EtCl (1 eq.)

(B) (i) anhyd. AICl3, MeCOCl ,(ii) Zn(Hg) / HCI

(C) anhyd. AlCl3, Excess EtCO2H

(D) anhyd. AlBr3, Excess EtBr

Answer : (B) (i) anhyd. AICl3, MeCOCl ,(ii) Zn(Hg) / HCI

 

43. Arrange the following carbocations in order of their increasing stability :

অথবা 

নীচের কার্বোক্যাটায়নগুলিকে সুস্থিরতার উৰ্ধক্রম অনুযায়ী সাজাও :

JENPAUH 2019 Chemistry Question with Answer

Options :

(A)  I < II < III

(B) II < I < III

(C) III < I < II

(D) III < II < I

Answer : (C) III < I < II

 

44. Choose the suitable reagents for the following reaction :

অথবা 

নিম্নলিখিত বিক্রিয়াটির জন্য উপযুক্ত বিকারকগুলি নির্ণয় কর

JENPAUH 2019 Chemistry Question with Answer

Options :

(A) H2/P + O2 

(B) LiAlH4

(C) Li/liq. NH3

(D) Lindlar catalyst

Answer : (C) Li/liq. NH3

 

45. The IUPAC name of the following compound is

অথবা 

যৌগটির IUPAC নাম হল :

JENPAUH 2019 Chemistry Question with Answer

Options :

(A) 3 – Formyl – 2 – pentene

(B) 2 – Ethyl but – 2 – enal

(C) 3 – Ethyl but – 3-enal

(D) 2 – Ethyl crotonaldehyde

Answer : (B) 2 – Ethyl but – 2 – enal

 

46. Which of the following compounds gives predominantly meta-product upon nitration with nitric acid – sulphuric acid mixture ?

অথবা 

নিম্নলিখিত যৌগগুলির মধ্যে কোনটি নাইট্রিক অ্যাসিড-সালফিউরিক অ্যাসিড মাধ্যমে নাইট্রেশনের ফলে প্রধান বিক্রিয়াজাত পদার্থ হিসাবে মেটা-যৌগ দেয় ?

Options :

JENPAUH 2019 Chemistry Question with Answer

Answer : (B)

 

47. Dipole moment of para-nitroaniline, when compared to nitrobenzene (X) and aniline (Y) will be :

Options :

(A) Greater than X and Y

(B) Smaller than X and Y

(C) Greater than X but smaller than Y

(D) Smaller than X but greater than Y

Answer : (A) Greater than X and Y

অথবা 

প্যারা-নাইট্রোঅ্যানিলিনের দ্বিমেরু ভ্রামক, নাইট্রোবেঞ্জিন (X) এবং অ্যানিলিনের (Y) সহিত তুলনায়

Options :

(A) (X) এবং (Y) অপেক্ষা অধিক

(B) (X) এবং (Y) অপেক্ষা কম

(C) (X) অপেক্ষা অধিক কিন্তু (Y) অপেক্ষা কম

(D) (X) অপেক্ষা কম কিন্তু (Y) অপেক্ষা অধিক

Answer : (A) (X) এবং (Y) অপেক্ষা অধিক

 

48. The following transformation is an example of :

অথবা 

নিম্নলিখিত বিক্রিয়াটি একটি

JENPAUH 2019 Chemistry Question with Answer

Options :

(A) Electrophilic addition 

(B) Electrophilic substitution

(C) Nucleophilic substitution

(D) Nucleophilic addition

Answer : (C) Nucleophilic substitution

 

49. Suitable reagent for the following conversion is :

অথবা 

নিম্নলিখিত বিক্রিয়াটির উপযুক্ত বিকারক হল :

JENPAUH 2019 Chemistry Question with Answer

Options :

(A) NaCN / Ni – catalyst

(B) CHCI3 / NaOH

(C) NaNO2 / HCl – CuCN

(D) HCOOEt / heat

Answer : (C) NaNO2 / HCl – CuCN

 

50. Which one among the following is not an analgesic ?

Options :

(A) Ibuprofen

(B) Acetaminophen

(C) Acetylsalicylic acid

(D) Ranitidine

Answer : (D) Ranitidine

অথবা 

নিচের যৌগগুলির মধ্যে কোনটি বেদনানাশক ওষুধ নয়?

Options :

(A) আইবুপ্রফেন

(B) অ্যাসিটামিনােফেন

(C) অ্যাসেটাইলস্যালিসাইলিক অ্যাসিড

(D) র‍্যানিটিডিন

Answer : (D) র‍্যানিটিডিন

 

JENPAUH 2019 Chemistry Question with Answer

Thank You

JENPAUH 2019 Chemistry Question with Answer, JENPAUH 2019 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2019 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2019 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2019 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2019 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2019 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2019 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2019 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2019 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2019 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2019 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2019 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2019 Chemistry Question with Answer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert
error: Content is protected !!