Mon. Mar 4th, 2024

JENPAUH 2018 Physics Question with Answer

JENPAUH 2017 Physics Question with Answer

Best Books for WBJEE JENPAS-UG

If you want to crack the WBJEE JENPAS-UG examination and get a good rank then at first, read syllabus wise textbooks and after that practice McQ questions. Here we listed some books, which may help you to crack the West Bengal WBJEE JENPAS-UG Exam.

1. Biology Reference Books by chhaya Prakashani.
2. Biology Text Book by Dutta, Rath and Ganguly.
3. chemistry Reference Book by Md. Salim, Rabindranath Patra, Goutam Kumar Mukherjee.
4. Physics Reference Book by Prabir Sankar Sengupta, Shiekh Ashfaque Ali.

check Here – WBJEE JENPAUH EXAM SYLLABUS IN DETAILS

 

1. A particle of mass ‘m’ is attached to a string and is rotating in a vertical circle. The forces acting on it are

Option :

(A) Tension & weight & centripetal force

(B) Tension & weight & centrifugal force

(C) Weight & Tension

(D) All of these

Answer : (A) Tension & weight & centripetal force

অথবা 

সুতােয় বাঁধা ‘m’ ভরের একটি বস্তু একটি উলম্ব বৃত্তে ঘূর্ণায়মান। ভরটির ওপর ক্রিয়াশীল বলগুলি হল

Option :

(A) টান, ওজন এবং অভিকেন্দ্র বল

(B) টান, ওজন এবং অপকেন্দ্র বল

(C) ওজন ও টান

(D) সবগুলি বল

Answer : (A) টান, ওজন এবং অভিকেন্দ্র বল

 

 

2. Two spheres of same radius and same mass are rolled down an inclined plane. One is hollow and the other is solid.

Option :

(A) The hollow one reaches the base earlier

(B) The solid one reaches the base earlier

(C) Both reach the base at the same time.

(D) No conclusions can be drawn without knowing the indication of the plane

Answer : (B) The solid one reaches the base earlier

অথবা 

একই ভর এবং ব্যাসার্ধের একটি নিরেট ও একটি ফাপা গােলক একটি নততল বরাবর গড়িয়ে দেওয়া হল।

Option :

(A) ফাপা গােলকটি আগে ভূমি স্পর্শ করবে

(B) নিরেট গােলকটি আগে ভূমি স্পর্শ করবে

(C) উভয় গােলকটি একসাথে ভূমি স্পর্শ করবে

(D) নততলের নতির পরিমাণ না দেওয়া থাকলে কোন সিদ্ধান্ত নেওয়া সম্ভব নয়।

Answer : (B) নিরেট গােলকটি আগে ভূমি স্পর্শ করবে

 

3. A body of mass 50 kg has a momentum of 103 kg ms−1. Its kinetic energy is

অথবা 

50 kg ভরের কোন বস্তুর ভরবেগ 103 kg ms−1। বস্তুটির গতিশক্তি হবে

Option :

(A) 102 J

(B)103 J

(C)104 J

(D)105 J

Answer : (C)104 J

 

4. An object is projected vertically upward with a velocity of 100 ms−1. The time after which it will strike the ground (g = 10 ms−2) is

অথবা 

একটি বস্তুকে 100 ms−1 বেগে উলম্বভাবে উপর দিকে ছোঁড়া হল। বস্তুটি যে সময় পর ভূমি স্পর্শ করবে তা হল (g = 10 ms−2)

Option :

(A) 10 s

(B) 20 s

(C) 1 s

(D) 2 s

Answer : (B) 20 s

 

5. The velocity-time graphs of two objects A and B make angles of 30° and 45° respectively with the time axis. The ratio of their accelerations will be

অথবা 

দুটি বস্তু A এবং B এর বেগ-সময় লেখচিত্র দুটি সময় অক্ষের সঙ্গে যথাক্রমে 30° এবং 45° কোণ করেছে। তাদের ত্বরণের অনুপাত হবে

Option :

(A) 1 : 3

(B) 3 : 1

(C) 1 : 3

(D) 3 : 1

Answer : (C) 1 : 3

 

6. The origin of frictional force by nature is

Option :

(A) Gravity

(B) Electromagnetic

(C) Adhesive – Cohesive

(D) Unknown

Answer : (C) Adhesive – Cohesive

অথবা 

ঘর্ষণ বলটি যে বলের কারণে উৎপন্ন হয় তার প্রকৃতি

Option :

(A) মাধ্যাকর্ষণজনিত

(B) তড়িৎচুম্বকজনিত

(C) সমসঞ্জন-আসন জনিত

(D) অজ্ঞাত

Answer : (C) সমসঞ্জন-আসন জনিত

 

7. As we go from the equator to the poles, the value of g

Option :

(A) increases

(B) decreases

(C) decreases up to a latitude of 45°

(D) remains the same

Answer : (A) increases

অথবা 

নিরক্ষরেখা (বিষুবরেখা) থেকে মেরু অঞ্চলের দিকে অগ্রসর হলে g-এর মান

Option :

(A) বৃদ্ধি পায়

(B) হ্রাসপীয়

(C) 45° অক্ষাংশ পর্যন্ত হ্রাস পায়

(D) স্থির থাকে

Answer : (A) বৃদ্ধি পায়

 

8. The displacement ‘y’ of a wave travelling in x-direction is given by  {\color{Blue} y=10^{-4}sin\left ( 500t-2x+\frac{\pi }{4} \right )} . The speed of the wave motion in ms−1 is (when x is in meters and t is in seconds)

অথবা 

x -অভিমুখে প্রবাহমান একটি তরঙ্গের সরণ y হল {\color{Blue} y=10^{-4}sin\left ( 500t-2x+\frac{\pi }{4} \right )} মিটার। সেক্ষেত্রে ms−1 এককে তরঙ্গটির বেগ হবে (যখন x ও t র একক যথাক্রমে meter ও second)

Option :

(A) 125

(B) 250

(C) 400

(D) 100

Answer : (B) 250

 

9. Two sound waves having wavelengths 50 cm & 50.5 cm respectively produce 6 beats per second in a gaseous medium. The velocity of second in that medium is

অথবা 

50 cm ও 50.5 cm তরঙ্গদৈর্ঘ্য বিশিষ্ট দুটি শব্দতরঙ্গ কোনও গ্যাসীয় মাধ্যমে প্রতি সেকেন্ডে 6 টি স্বরকম্প তৈরী করে। ঐ মাধ্যমে শব্দের গতিবেগ হল

Option :

(A) 301 ms−1

(B) 302 ms−1

(C) 300 ms−1

(D) 303 ms−1

Answer : (D) 303 ms−1

 

10. The velocity (v) of sound in air depends on the density (ρ) of air as

অথবা 

বায়ুতে শব্দের বেগ (v) বায়ুর ঘনত্ব ρ এর উপরে যেভাবে নির্ভর করে তা হল

Option :

(A) v ∞ ρ

(B) v ∞ ρ2

(C) v\infty \rho ^{-\frac{1}{2}}

(D) v\infty \rho ^{-\frac{1}{3}}

Answer : (C) {\color{DarkGreen} v\infty \rho ^{-\frac{1}{2}}}

 

11. The internal energy of an ideal gas depends on

Option :

(A) volume

(B) temperature

(C) pressure

(D) size of the molecule

Answer : (B) temperature

অথবা 

আদর্শ গ্যাসের অভ্যন্তরীণ শক্তি কোনটির উপর নির্ভর করে?

Option :

(A) আয়তন

(B) উষ্ণতা

(C) চাপ

(D) গ্যাস অনুর আকার

Answer : (B) উষ্ণতা

 

12. 786 gm of water at 27°C is mixed with 275 gm of water at 86°C. The final temperature of the mixture is

অথবা 

27°C উষ্ণতার 786 gm জলের সঙ্গে 86° C উষ্ণতার 275 gm জল মেশালে মিশ্রণের অন্তিম উষ্ণতা হবে

Option :

(A) 37.95°C

(B) 42.29° C

(C) 35.29°C

(D) 31.95°C

Answer : (B) 42.29° C

 

13. The temperatures of the reservoirs of a Carnot engine are 327° C and 27°C respectively. If 1600 J of heat energy is supplied to the engine then the amount of work done is

অথবা 

একটি কার্ণো ইঞ্জিনের দুটি তাপ আধারের উষ্ণতার মান যথাক্রমে 327°C ও 27°C, ঐ ইঞ্জিনে যদি 1600 J তাপ প্রদান করা যায় তবে কৃত কার্য হবে

Option :

(A) 600 J

(B) 700 J 

(C) 800 J

(D) 500 J

Answer : (C) 800 J

 

14. What is the speed of light in crown glass of refractive index 1.5 ? 

অথবা 

1.5 প্রতিসরাঙ্ক বিশিষ্ট ক্রাউন কাচের মধ্যে আলাের গতিবেগ কত হবে ?

Option :

(A) 1.33 × 108 ms−1

(B) 1.67 × 108 ms−1

(C) 2.0 × 108 ms−1

(D) 3.0 × 108 ms−1

Answer : (C) 2.0 × 108 ms−1

 

15. A spherical concave mirror has a radius of curvature of 12 m. The magnification when an object is 4 m from the vertex of the mirror is

অথবা 

একটি গােলীয় অপসারী দর্পণের বক্রতা ব্যাসার্ধ 12 m. যখন কোনও বস্তু দর্পণের শীর্ষ থেকে 4 m দূরে অবস্থিত তখন বিবর্ধনের মান

Option :

(A) 2.5

(B) 3.5

(C) 4

(D) 3

Answer : (D) 3

 

16. Wavelength of a light in vacuum is 5896 Å and refractive index of glass for this light is 1.5. What

অথবা 

শূন্য মাধ্যমে কোনাে আলাের তরঙ্গদৈর্ঘ্য 5896 Å এবং ঐ আলাের জন্য কাঁচের প্রতিসরাঙ্ক 1.5, কাঁচের মধ্যে ঐ আলাের তরঙ্গদৈর্ঘ্য কত ? (যেখানে, c = 3 × 10 ms−1)।

Option :

(A) 3940.67 Å

(B) 3930.67 Å

(C) 3950.67 Å

(D) 3920.67 Å

Answer : (B) 3930.67 Å

 

17. A current of 1A flows through a copper wire. The number of electrons passing through any cross-section of the wire in 1.6 second is (charge of an electron = 1.6 × 10−19 C)

অথবা 

একটি তামার তারের মধ্যে দিয়ে 1A তড়িৎ প্রবাহিত হচ্ছে। 1.6 সেকেন্ড সময়ে তারটির যে কোনাে প্রস্থচ্ছেদের মধ্যে দিয়ে যত সংখ্যক ইলেকট্রন প্রবাহিত হয় তা হল

Option :

(A) 1019

(B) 1022

(C) 1025

(D) 1028

Answer : (A) 1019

 

18. An alternating current is given by i =i1 sin ωt + i2 cos ωt. The rms current is

অথবা 

একটি পরিবর্তী প্রবাহ হল i =i1 sin ωt + i2 cos ωt. এক্ষেত্রে rms প্রবাহ (বর্গিত প্রবাহের গড়ের মূল) হবে 

Option :

(A) \frac{\left ( i_{1}+i_{2} \right )}{2}

(B) \frac{\left ( i_{1}+i_{2} \right )^{\sqrt{2}}}{2}

(C) \frac{\left ( i_{1}^{2}+i_{2}^{2} \right )^{\frac{1}{2}}}{2}

(D) \left (\frac{ i_{1}^{2}+i_{2}^{2}}{2} \right )^{\frac{1}{2}}

Answer : (D) {\color{DarkGreen} \left (\frac{ i_{1}^{2}+i_{2}^{2}}{2} \right )^{\frac{1}{2}}}

 

19. JENPAUH 2018 Physics Question with Answer

The equivalent resistance between points A and B in the given circuit is

অথবা 

প্রদত্ত বর্তণিতে A এবং B বিন্দুর মধ্যে তুল্যরােধ হল

Option :

(A) 2Ω

(B) 3Ω

(C) 4Ω

(D) 6Ω

Answer : (A) 2Ω

 

20. When a current of 2A is passed through an inductor of inductance 10 mH, the magnetic energy stored in it is

অথবা 

10 mH স্বাবেশাঙ্ক বিশিষ্ট একটি স্বাবেশকের মধ্য দিয়ে 2A তড়িৎ প্রবাহিত হলে এর মধ্যে সঞ্চিত চৌম্বক শক্তির মান হবে

Option :

(A) 0.1 J

(B) 0.2 J

(C) 0.01 J

(D) 0.02 J

Answer : (D) 0.02 J

 

21. Dimension of {\color{Blue} \left ( \varepsilon _{0}\mu _{0} \right )^{\frac{1}{2}}} is

অথবা 

{\color{Blue} \left ( \varepsilon _{0}\mu _{0} \right )^{\frac{1}{2}}} -এর মাত্রা হল

Option :

(A) LT−1

(B) L−1T

(C) L2 T−2

(D) L2 T−2

Answer : (B) L−1T

 

22. The dimension of Planck’s constant ‘h’ is

অথবা 

প্ল্যাঙ্ক ধ্রুবক ‘h’ এর মাত্রা হল –

Option :

(A) ML2 T−1

(B) ML2 T−2

(C) M−1 L2 T−1

(D) M−1L2 T−2

Answer : (A) ML2 T−1

 

23. The band gap between conduction band and valance band of Si at room temperature is about

অথবা 

ঘরের উষ্ণতায় Si-এর পরিবহন ব্যান্ড ও ভ্যালেন্স ব্যান্ডের মধ্যেকার ব্যবধান হল

Option :

(A) 0.7 eV

(B) 1.1 eV

(C) 1.4 eV

(D) 0.3 cv

Answer : (B) 1.1 eV

 

24. What is the particle ‘y’ in the nuclear reactio {\color{Blue} _{4}^{9}\textrm{Be}+_{2}^{4}\textrm{He}\rightarrow _{6}^{12}\textrm{C}+y} ?

Option :

(A) photon

(B) electron

(C) proton

(D) neutron

Answer : (D) neutron

অথবা 

{\color{Blue} _{4}^{9}\textrm{Be}+_{2}^{4}\textrm{He}\rightarrow _{6}^{12}\textrm{C}+y}   নিউক্লিয় বিক্রিয়াটিতে ‘y’ কণাটি কি হবে?

Option :

(A) ফোটন

(B) ইলেকট্রন

(C) প্রােটন

(D) নিউট্রন

Answer : (D) নিউট্রন

 

25. The binary equivalent of 36.625 is

অথবা 

36.625 দশমিক সংখ্যার তুল্য দ্বিক সংখ্যা হল

Option :

(A) 100101.101

(B) 100100.110

(C) 100100.101

(D) 100101.110

Answer : (C) 100100.101

 

JENPAUH 2018 Physics Question with Answer

Thank You

JENPAUH 2018 Physics Question with Answer, JENPAUH 2018 Physics Question with Answer,JENPAUH 2018 Physics Question with Answer,JENPAUH 2018 Physics Question with Answer,JENPAUH 2018 Physics Question with Answer,JENPAUH 2018 Physics Question with Answer,JENPAUH 2018 Physics Question with Answer,JENPAUH 2018 Physics Question with Answer,JENPAUH 2018 Physics Question with Answer,JENPAUH 2018 Physics Question with Answer,JENPAUH 2018 Physics Question with Answer,JENPAUH 2018 Physics Question with Answer,JENPAUH 2018 Physics Question with Answer,JENPAUH 2018 Physics Question with Answer,JENPAUH 2018 Physics Question with Answer,JENPAUH 2018 Physics Question with Answer,JENPAUH 2018 Physics Question with Answer,JENPAUH 2018 Physics Question with Answer,JENPAUH 2018 Physics Question with Answer,JENPAUH 2018 Physics Question with Answer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert
error: Content is protected !!