Wed. Apr 24th, 2024

JENPAUH 2019 Physics Question with Answer

JENPAUH 2019 Physics Question with Answer

Best Books for WBJEE JENPAS-UG

If you want to crack the WBJEE JENPAS-UG examination and get a good rank then at first, read syllabus wise textbooks and after that practice McQ questions. Here we listed some books, which may help you to crack the West Bengal WBJEE JENPAS-UG Exam.

1. Biology Reference Books by chhaya Prakashani.
2. Biology Text Book by Dutta, Rath and Ganguly.
3. chemistry Reference Book by Md. Salim, Rabindranath Patra, Goutam Kumar Mukherjee.
4. Physics Reference Book by Prabir Sankar Sengupta, Shiekh Ashfaque Ali.

check Here – WBJEE JENPAUH EXAM SYLLABUS IN DETAILS

 

1. A 1 m scale is used measure a 1 km long path. The possible parallax error in each measurement is ±1 mm. Actual length of the path can be

অথবা 

একটি 1 m স্কেল দিয়ে 1 km পথের দৈর্ঘ্য মাপা হল। প্রতিবার মাপার সময় লম্বন ত্রুটি ±1 mm হতে পারে। সেক্ষেত্রে ঐ পথের প্রকৃত দৈর্ঘ্য হতে পারে

Option :

(A) 1000 m to 1001 m

(B) 999 m to 1001 m

(C) 999 m to 1000 m

(D) 1000 m to 1002 m

Answer : (A) 1000 m to 1001 m

 

2. If a car travels the first one third of its destination with a uniform speed 10 km/h, second one third of its destination with a uniform speed 30 km/h and the remaining part at an uniform speed 5 km/h, what is its average speed ?

অথবা 

একটি গাড়ী তার যাত্রা পথের প্রথম এক-তৃতীয়াংশ 10 km/h সম দ্রুতিতে, দ্বিতীয় এক-তৃতীয়াংশ 30 km/h সম দ্রুতিতে ও শেষ অংশ 5 km/h সম দ্রুতিতে চললে তার গড় দ্রুতি কত ?

Option :

(A) 22.5 m/h

(B) 9 km/h

(C) 18 km/h

(D) 15 km/h

Answer : (B) 9 km/h

 

3. For a body moving with constant momentum, the parameter which remains constant is

Option :

(A) acceleration

(B) velocity

(C) speed

(D) force

Answer : (B) velocity

অথবা 

স্থির ভরবেগ সম্পন্ন কোন বস্তুর ক্ষেত্রে যে রাশিটি স্থির থাকে তা হল

Option :

(A) ত্বরণ

(B) বেগ

(C) দ্রুতি

(D) বল

Answer : (B) বেগ

 

4. If Kinetic energy of a moving object increases by 21%, then its momentum increases by

অথবা 

কোন গতিশীল বস্তুর গতিশক্তি 21% বৃদ্ধি পেলে তার ভরবেগের বৃদ্ধি হয়,

Option :

(A) 1%

(B) 1.1%

(C) 10%

(D) 21%

Answer : (C) 10%

 

5. A force {\color{Blue} \overrightarrow{P}=3\overrightarrow{i}+4\overrightarrow{j}-5\overrightarrow{k}} unit is applied on a particle at the origin. As a result, the particle moves to the point (2, −3, −6). The work done on the particle is

অথবা 

মূলবিন্দুতে অবস্থিত একটি বস্তুকণার উপর {\color{Blue} \overrightarrow{P}=3\overrightarrow{i}+4\overrightarrow{j}-5\overrightarrow{k}} একক বল প্রয়ােগের ফলে কণাটি (2, −3, −6) বিন্দুতে সরে যায়। কণাটির উপর কৃত কার্যের পরিমান হল

Option :

(A) 24 unit

(B) 12 unit

(C) 36 unit

(D) 0 unit

Answer : (A) 24 unit

 

6. The acceleration due to gravity at a place on the surface of the earth is g. If hypothetically a vertical hole is drilled on the ground to a depth equal to the diameter of the earth, acceleration due to gravity at the bottom of the hole will be

অথবা 

পৃথিবী পৃষ্ঠের কোন একটি স্থানে অভিকর্ষজ ত্বরণের মান g৷ ঐ স্থানে যদি একটি কাল্পনিক উল্লম্ব গর্ত খােড়া হয় যার গভীরতা পৃথিবী ব্যাসের সমান তবে ঐ গর্তের নীচে অভিকর্ষজ ত্বরণের মান হবে

Option :

(A) 2g

(B) g

(C) √g

(D) g2

Answer : (B) g

 

7. Weight of a body under a deep mine, at sea level and at the top of a mountain are W1 , W2 and W3 , respectively. Then

অথবা 

একটি গভীর খনির নীচে, সমুদ্র পৃষ্ঠে ও কোন পর্বতশৃঙ্গের উপরে একটি বস্তুর ওজন যথাক্রমে W1 , W2 ও W3 ৷ সেক্ষেত্রে

Option :

(A) W1 < W2 > W3

(B) W1 < W2 < W3

(C) W1 > W2 > W3

(D) W1 = W2 = W3

Answer : (A) W1 < W2 > W3

 

8. A metal sphere is charged with negative charge. Which of the following cannot be the amount of charge received by the sphere ?

অথবা 

একটি ধাতব গােলককে ঋণাত্মক আধানে আহিত করলে নীচের কোনটি গােলকটি দ্বারা গৃহীত আধানের পরিমাণ হতে পারে না ?

Option :

(A) −3.2 × 10-19 C

(B) −1.2 × 10-19 C

(C)  −4.8 × 10-12 C

(D) −1.6 × 10-17 C

Answer : (B) −1.2 × 10-19 C

 

9. A point charge q1  is placed at the centre of an electrically insulated thin spherical metallic shell. Another point charge q2 is placed outside the shell. Which of the following statement is correct in that case ?

Option :

(A) q1 will be attracted towards q2

(B) There will be no force on q1

(C) There will be no force on q2

(D) q1 will try to go out of the shell

Answer : (B) There will be no force on q1

অথবা 

q1 মানের একটি বিন্দু আধানকে একটি অন্তরিত পাতলা পা ধাতব গােলকের কেন্দ্রে রাখা হল। গােলকটির বাইরে আর একটি বিন্দু আধান q2 রাখা হলে নীচের কোন উক্তিটি সত্য ?

Option :

(A) q1, q2 এর দিকে আকৃষ্ট হবে

(B) q1 এর উপর কোন বল ক্রিয়া করবে না।

(C) q2 এর উপর কোন বল ক্রিয়া করবে না।

(D) q1 গােলকটির বাইরে যেতে চেষ্টা করবে।

Answer : (B) q1 এর উপর কোন বল ক্রিয়া করবে না।

 

10. An empty thin conducting spherical shell has capacitance C. If it is filled with a dielectric material of dielectric constant K, its capacitance will become

অথবা 

একটি পাতলা খালি ফাপা পরিবাহী গোলকের ধারকত্ব C। গােলকটিকে যদি K পরাবৈদ্যুতিক ধ্রুবক সম্পন্ন কোন মাধ্যম দিয়ে পূর্ণ করা হয় তবে ঐ গােলকটির ধারকত্ব হবে

Option :

(A) C

(B) CK

(C) \frac{C}{K}

(D) \frac{K}{C}

Answer : (B) CK

 

11. The emf. of a cell is E. If the amount and size of all its components are doubled then the emf will be

অথবা 

কোন কোশের তড়িচালক বল E। যদি তার সমস্ত উপাদানের পরিমাণ ও আকার দ্বিগুণ করা হয় তবে তড়িচ্চালক বল হবে

Option :

(A) 2E

(B) \frac{E}{2}

(C) E

(D) E2

Answer : (C) E

 

12. A fixed resistance r1 and a variable resistance r2 are connected in parallel. If the value of r2 can be varied between zero and infinity, what is the minimum and maximum possible resistance of the parallel combination ?

অথবা 

একটি স্থির রােধ r1 ও একটি পরিবর্তনীয় রােধ r2 সমান্তরাল সমবায়ে যুক্ত করা হল। r2 -এর মান শূন্য থেকে অসীম পর্যন্ত পরিবর্তন করলে সমান্তরাল সমবায়টির সর্বনিম্ন ও সর্বোচ্চ রােধ কত হবে ?

Option :

(A) 0, ∞

(B) r, r+ r2

(C) 0, r1

(D) r2 , r+ r2

Answer : (C) 0, r1

 

13. If the coil of an electric heater is cut to half, its rate of heat generation will be

Option :

(A) four times

(B) half

(C) same

(D) double

Answer : (D) double

অথবা 

একটি ইলেকট্রিক হিটারের কয়েল কে কেটে অর্ধেক করলে উৎপন্ন তাপের হার হবে

Option :

(A) চারগুণ

(B) অর্ধেক

(C) সমান

(D) দ্বিগুণ

Answer : (D) দ্বিগুণ

 

14. The thermo electric power of a thermocouple at neutral temperature is

Option :

(A) infinity

(B) zero

(C) lowest and negative

(D) lowest and positive

Answer : (B) zero

অথবা 

উদাসীন উষ্ণতায় কোন তাপযুগের তাপতড়িৎ ক্ষমতা হল

Option :

(A) অসীম

(B) শূন্য

(C) সর্বনিম্ন ও ঋণাত্মক

(D) সর্বনিম্ন ও ধনাত্মক

Answer : (B) শূন্য

 

15. Needles A, B and C are made of ferromagnetic, para magnetic and diamagnetic material respectively. If a permanent magnet is brought close to them, it will

Option :

(A) attract all three of them

(B) attract A and B strongly but repel C strongly

(C) attract A strongly but repel B and C weakly

(D) attract A strongly, attract B weakly and repel C weakly

Answer : (D) attract A strongly, attract B weakly and repel C weakly

অথবা 

তিনটি চৌম্বক শলাকা A, B ও C যথাক্রমে অয়শ্চৌম্বক, পরাচৌম্বক ও তিরশ্চৌম্বক পদার্থ দ্বারা তৈরী । অন্য একটি স্থায়ী চুম্বককে এদের কাছে আনলে সেটি

Option :

(A) তিনটিকেই আকর্ষণ করবে

(B) A ও B কে প্রবলভাবে আকর্ষণ করবে কিন্তু C কে প্রবলভাবে বিকর্ষণ করবে।

(C) A কে প্রবলভাবে আকর্ষণ করবে কিন্তু B ও C কে দুর্বলভাবে বিকর্ষণ করবে।

(D) A কে প্রবলভাবে আকর্ষণ করবে, B কে দুর্বলভাবে আকর্ষণ করবে এবং C কে দুর্বলভাবে বিকর্ষণ করবে।

Answer : (D) A কে প্রবলভাবে আকর্ষণ করবে, B কে দুর্বলভাবে আকর্ষণ করবে এবং C কে দুর্বলভাবে বিকর্ষণ করবে।

 

16. A step-down transformer is used to connect a 6 V, 30 W lamp to a 200 V A.C source. What will be the current in the primary coil of the transformer ?

অথবা 

একটি 20oV A.C তড়িৎ উৎস থেকে একটি 6V, 30W বাতি জ্বালানাের জন্য একটি অবরােহী ট্রান্সফর্মার ব্যবহার করা হল। ট্রান্সফর্মারটির মুখ্য কুন্ডলীতে প্রবাহ মাত্রা কত হবে ?

Option :

(A) 1.5 A

(B) 3 A

(C) 300 mA

(D) 150 mA

Answer : (D) 150 mA

 

17. An object creates an image on a plane mirror. If the mirror now moves backward with an acceleration f, the image will

Option :

(A) move backward with an acceleration 2f.

(B) move backward with an acceleration f.

(C) move forward with an acceleration 2f.

(D) move forward with an acceleration f.

Answer : (A) move backward with an acceleration 2f.

অথবা 

একটি বস্তু একটি সমতল দর্পণে প্রতিবিম্ব সৃষ্টি করল। এবার দর্পণটি যদি f ত্বরণে পিছনে সরে যায় তবে প্রতিবিম্বটি

Option :

(A) 2f ত্বরণে পিছনে সরে যাবে।

(B) f ত্বরণে পিছনে সরে যাবে।

(C) 2f ত্বরণে বস্তুটির দিকে এগিয়ে আসবে

(D) f ত্বরণে বস্তুটির দিকে এগিয়ে আসবে

Answer : (A) 2f ত্বরণে পিছনে সরে যাবে।

 

18. A large concave mirror casts an image of a candle on a white screen. What will be change in the image if half of the mirror is covered ?

Option :

(A) Brightness will decrease

(B) Size will be half

(C) Image will be inverted

(D) Size will be double

Answer : (A) Brightness will decrease

অথবা 

একটি বড় অবতল দর্পণ দ্বারা একটি মােমবাতির প্রতিবিম্ব একটি সাদা পর্দায় ফেলা হল। দর্পণটির অর্ধাংশ যদি ঢেকে দেওয়া হয় তবে প্রতিবিম্বটির কীরকম পরিবর্তন হবে ?

Option :

(A) উজ্জ্বলতা কমবে

(B) আকার অর্ধেক হবে

(C) উল্টে যাবে

(D) আকার দ্বিগুণ হবে

Answer : (A) উজ্জ্বলতা কমবে

 

19. The ratio of absolute refractive indices of two media is 2 : 3. What is the relative refractive index of the second medium with respect to the first ?

অথবা 

দুটি মাধ্যমের পরম প্রতিসরাঙ্কের অনুপাত 2 : 3। তাহলে প্রথমটির সাপেক্ষে দ্বিতীয়টির প্রতিসরাঙ্ক হবে

Option :

(A) \frac{2}{3}

(B) \frac{2}{5}

(C) \frac{3}{2}

(D) \frac{4}{9}

Answer : (C) {\color{DarkGreen} \frac{3}{2}}

 

20. What will be the value of critical angle when light enters from a denser medium into a lighter medium and the velocity of light is twice in the lighter medium than in the denser Imedium ?

অথবা 

যখন কোনাে আলােক রশি ঘন মাধ্যম থেকে লঘু মাধ্যমে প্রবেশ করে তখন সঙ্কট কোণ কত হবে যদি লঘু মাধ্যমে আলাের বেগ ঘন মাধ্যমে বেগের তুলনায় দ্বিগুণ হয় ?

Option :

(A) 45°

(B) 30°

(C) 60°

(D) 15°

Answer : (B) 30°

 

21. Which part of the electromagnetic spectrum, the absorption spectrum due to vibration of molecules belongs to ?

Option :

(A) Ultra violet

(B) Microwave

(C) Infrared

(D) Radio wave

Answer : (C) Infrared

অথবা 

অণুর কম্পনের ফলে সৃষ্ট শােষণ বর্ণালী তড়িৎচুম্বকীয় বর্ণালীর কোন অংশের অন্তর্গত ?

Option :

(A) অতি বেগুনী

(B) মাইক্রোওয়েভ 

(C) অবলােহিত

(D) বেতার তরঙ্গ

Answer : (C) অবলােহিত

 

22.. A candle is held 100 cm away from a wall and a convex lens is placed between them. Two distinctly different real images of the candle will be formed on the wall at two different positions of the lens if the focal length of the lens is

Option :

(A) 25 cm

(B) less than 25 cm

(C) more than 25 cm

(D) 400 cm

Answer : (B) less than 25 cm

অথবা 

একটি দেয়াল থেকে 100 cm দূরে একটি মােমবাতি রাখা আছে এবং তাদের মধ্যে একটি অভিসারী লেন্স রাখা হল। লেন্সটির দুটি ভিন্ন অবস্থানে দেয়ালের উপর দুটি ভিন্ন আকারের সদবিম্ব পাওয়া যাবে যদি লেন্সটির ফোকাস দৈর্ঘ্য হয়

Option :

(A) 25 cm

(B) 25 cm -এর চেয়ে কম

(C) 25 cm -এর চেয়ে বেশী

(D) 400 cm

Answer : (B) 25 cm -এর চেয়ে কম

 

23. If a lens of power + 2D is placed in contact with another lens of power −1D, the combination will behave like

Option :

(A) a converging lens of focal length 100 cm

(B) a diverging lens of focal length 100 cm

(C) a converging lens of focal length 1 cm

(D) a diverging lens of focal length 1 cm

Answer : (A) a converging lens of focal length 100 cm

অথবা 

+ 2D ক্ষমতা বিশিষ্ট একটি লেন্সকে −1D ক্ষমতা বিশিষ্ট অপর একটি লেন্সের সঙ্গে সংযুক্ত করা হলে যুগ্মটি হবে

Option :

(A) 100 cm ফোকাস দূরত্বের একটি অভিসারী লেন্স

(B) 100 cm ফোকাস দূরত্বের একটি অপসারী লেন্স

(C) 1 cm ফোকাস দূরত্বের একটি অভিসারী লেন্স

(D) 1 cm ফোকাস দূরত্বের একটি অপসারী লেন্স

Answer : (A) 100 cm ফোকাস দূরত্বের একটি অভিসারী লেন্স

 

24. The near point of a long-sighted person is 200 cm. What should be power of his spectacle to read a book kept 25 cm away ?

অথবা 

একজন দীর্ঘসৃষ্টি সম্পন্ন ব্যক্তির নিকট বিন্দুর দূরত্ব 200 cm। চশমা পরে একটি বই 25 cm দূরে রেখে ভালভাবে পড়তে হলে তার চশমার পাওয়ার কত হওয়া উচিৎ?

Option :

(A) −2.5 D

(B) +1.5 D

(C) −3.5 D

(D) + 3.5 D

Answer : (D) + 3.5 D

 

25. The depletion region of an unbiased p-n diode contains

Option :

(A) only electrons

(B) only holes

(C) both electron and holes

(D) neither electrons nor holes

Answer : (D) neither electrons nor holes

অথবা 

বায়াসহীন অবস্থায় কোনাে p- n সংযােগ ডায়ােডের নিঃশেষিত অঞ্চলে

(A) শুধুমাত্র ইলেকট্রন থাকে

(B) শুধুমাত্র হােল থাকে

(C) ইলেকট্রন ও হােল উভয়ই থাকে

(D) ইলেকট্রন বা হােল কিছুই থাকে না

Answer : (D) ইলেকট্রন বা হােল কিছুই থাকে না

 

JENPAUH 2019 Physics Question with Answer

Thank You

JENPAUH 2019 Physics Question with Answer, JENPAUH 2019 Physics Question with Answer,JENPAUH 2019 Physics Question with Answer,JENPAUH 2019 Physics Question with Answer,JENPAUH 2019 Physics Question with Answer,JENPAUH 2019 Physics Question with Answer,JENPAUH 2019 Physics Question with Answer,JENPAUH 2019 Physics Question with Answer,JENPAUH 2019 Physics Question with Answer,JENPAUH 2019 Physics Question with Answer,JENPAUH 2019 Physics Question with Answer,JENPAUH 2019 Physics Question with Answer,JENPAUH 2019 Physics Question with Answer,JENPAUH 2019 Physics Question with Answer,JENPAUH 2019 Physics Question with Answer,JENPAUH 2019 Physics Question with Answer,JENPAUH 2019 Physics Question with Answer,JENPAUH 2019 Physics Question with Answer,JENPAUH 2019 Physics Question with Answer,JENPAUH 2019 Physics Question with Answer,JENPAUH 2019 Physics Question with Answer,JENPAUH 2019 Physics Question with Answer,JENPAUH 2019 Physics Question with Answer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert
error: Content is protected !!