Fri. May 17th, 2024

JENPAUH 2017 Physics Question with Answer

JENPAUH 2017 Physics Question with Answer

Best Books for WBJEE JENPAS-UG

If you want to crack the WBJEE JENPAS-UG examination and get a good rank then at first, read syllabus wise textbooks and after that practice McQ questions. Here we listed some books, which may help you to crack the West Bengal WBJEE JENPAS-UG Exam.

1. Biology Reference Books by chhaya Prakashani.
2. Biology Text Book by Dutta, Rath and Ganguly.
3. chemistry Reference Book by Md. Salim, Rabindranath Patra, Goutam Kumar Mukherjee.
4. Physics Reference Book by Prabir Sankar Sengupta, Shiekh Ashfaque Ali.

check Here – WBJEE JENPAUH EXAM SYLLABUS IN DETAILS

 

1. The mass of a calorimeter is 10 gm. The specific heat of the material of the calorimeter is 0.1. It contains 49 gm of water at 25°C. 10 gm of ice is dropped in the water in the calorimeter. Latent heat of ice is 80 cal/gm. the final temperature of the water in the calorimeter is –

অথবা 

1. একটি ক্যালরিমিটারের ভর 10 gm। ক্যালরিমিটারের উপাদানের আপেক্ষিকতাপ 0.1।এতে 25°C  উষ্ণতার 49 gm জল আছে। ক্যালরিমিটারের জলে 10gm বরফ ফেলা হল। বরফের লীন তাপ 80 cal/ gm। ক্যালরিমিটারের জলের অন্তিম উষ্ণতা হবে –

Option :

(A) 5.0°C

(B) 7.5°C

(C) 11.5°C

(D) 15.0°C

Answer : (A) 5.0°C

 

2. Which of the following is not an electromagnetic wave?

অথবা 

2. নীচের কোনটি তড়িৎ চুম্বকীয় তরঙ্গ নয় ?

Option :

(A) Light/ আলাে

(B) γ-ray/ γ-রশ্মি

(C) α-ray / α-রশ্মি

(D) X-ray / X -রশ্মি

Answer : (B) γ-ray/ γ-রশ্মি

 

3. A particle of mass ‘m’ and carrying a charge ‘q’ enters with a velocity ‘v’ perpendicularly to a uniform magnetic field ‘B’. The time period of rotation is ‘T’. Then ‘T’ is proportional to

অথবা 

3. ‘m’ ভরের একটি কণার আধান ‘q’। কণাটি ‘v’ বেগে লম্বভাবে একটি সুষম চৌম্বকক্ষেত্র ‘B’-তে প্রবেশ করে। এটির ঘূর্ণন কাল ‘T’। ‘T’ নীচের কোনটির সঙ্গে সমানুপাতী ?

Option :

(A) m

(B) B

(C) m/B

(D) B/mv

Answer : (C) m/B

 

4. The angle of dip is approximately

Option :

(A) 0°at the equator and 90° at the poles.

(B) 90°at the equator and 0° at the poles.

(C) 0°at the equator and 0° at the poles.

(D) 90°at the equator and 90° at the poles.

Answer : (A) 0°at the equator and 90° at the poles.

অথবা 

4. নতি কোণ প্রায়

Option :

(A) নিরক্ষরেখায় 0° এবং মেরুতে 90°

(B) নিরক্ষরেখায় 90° এবং মেরুতে 0°

(C) নিরক্ষরেখায় 0° এবং মেরুতে 0°

(D) নিরক্ষরেখায় 90° এবং মেরুতে 90°

Answer : (A) নিরক্ষরেখায় 0° এবং মেরুতে 90°

 

5. Which of the following is not vector?

Option :

(A) Velocity

(B) Kinetic energy

(C) Electric field

(D) Moment of a force

Answer : (B) Kinetic energy

অথবা 

5. নীচের কোনটি ভেক্টর নয়?

Option :

(A) বেগ

(B) গতিশক্তি

(C) তড়িৎক্ষেত্র

(D) বলের ভ্রামক

Answer : (B) গতিশক্তি

 

6. The mass of a body is 2 kg. It is moving with a Tìnear velocity 10 m/s. The force that is to be applied to stop it in 2 s is

অথবা 

6. একটি বস্তুর ভর 2 kg। এটি 10 m/s বেগে সরলরেখায় গতিশীল। যে বল প্রয়ােগ করে এটিকে 2 সেকেন্ডে থামানাে যাবে তা হল প্রায়

Option :

(A) 10 N

(B) 15 N

(C) 20 N

(D) 30 N

Answer : (A) 10 N

 

7. Tworesistances R and 2R are connected in parallel to a battery. The ratio of the rate of heat generated in them is

অথবা 

 7. দুটি রােধ R এবং 2R সমান্তরাল সমবায়ে একটি ব্যাটারির T সঙ্গে যুক্ত করা হল। তার দুটিতে উৎপন্ন তাপের হারের অনুপাত হল

Option :

(A) 2 : 1

(B) 1 : 2

(C) 4 : 1

(D) 1 : 4

Answer : (A) 2 : 1

 

8. A proton of mass ‘m’ is accelerated through a potential difference V. Its de Broglie wavelength is

অথবা 

8. একটি প্রােটনের ভর ‘m’। উহাকে V বিভব পার্থক্যের দ্বারা ত্বরিত করা হলে উহার দ্য ব্ৰগলি তরঙ্গদৈর্ঘ্য

Option :

(A) \frac{h}{\sqrt{2meV}}

(B) \frac{h}{2meV}

(C) \frac{\sqrt{2meV}}{h}

(D) Zero

Answer : (A) {\color{DarkGreen} \frac{h}{\sqrt{2meV}}}

 

9. A magnetic dipole of moment M is placed in a uniform magnetic field B. The angle between M and B is ß. The torque acting on the dipole is

অথবা 

9. একটি চৌম্বক বিমেরুর ভ্রামক M। এটিকে একটি সুষম চৌম্বকক্ষেত্র B-তে রাখা হল।M এবং B -এর মধ্যে কোণ β। দ্বিমেরুর উপর ক্রিয়াশীল টর্ক হল

Option :

(A) 0

(B) MB cos β

(C) MB sin β

(D) MB tan β 

Answer : (C) MB sin β

 

10. The ionization potential of hydrogen is −13.6 eV. The total energy of an electron in hydrogen is –1.5leV. The principal quantum number of the energy state is

অথবা 

10. হাইড্রোজেনের আয়নন বিভব −13.6 eV. হাইড্রোজেনের একটি ইলেকট্রনের মােট শক্তি −1.5leV. ইলেকট্রনটি যে শক্তি স্তরে আছে তার মুখ্য কোয়ান্টাম সংখ্যা হল

Option :

(A) 1

(B) 2 

(C) 3 

(D) 4

Answer : (C) 3 

 

11. The co-efficient of self-inductance of a coil having 400 tums is 8 mH. A current of 0.5 A is flowing through the coil. The magnetic flux produced is

অথবা 

11. 400 পাকের একটি কুণ্ডলীর স্বাবেশাঙ্ক 8 mH।এর মধ্য দিয়ে, 0.5 A তড়িৎ প্রবাহিত হচ্ছে। উৎপন্ন চৌম্বক প্রবাহের মান হল

Option :

(A) 4 × 10−3 Wb

(B) 4 × 10−2 Wb

(C) 8 × 10−3 Wb

(D) 4 × 10−6 Wb

Answer : (A) 4 × 10−3 Wb

 

12. The equation of a progressive wave is  y = 4 sin π(60t + 0.1x) cm. Its velocity is

Option :

(A) 600 cm/s in the positive x direction

(B) 600 cm/s in the negative x direction

(C) 300 cm/s in the positive x direction

(D) 300 cm/s in the negative x direction

Answer : (B) 600 cm/s in the negative x direction

অথবা 

12. একটি চল তরঙ্গের সমীকরণ হল y = 4 sin π(60t + 0.1x) cm. তরঙ্গটির বেগ 

Option :

(A) 600 cm/s ধনাত্মক x দিকে

(B) 600 cm/s ঋণাত্মক x দিকে

(C) 300 cm/s ধণাত্মক x দিকে

(D) 300 cm/s ঋণাত্মক x দিকে

Answer : (B) 600 cm/s ঋণাত্মক x দিকে

 

13. The dimension of the co-efficient of self-inductance is

অথবা 

13. আবেশ গুণাঙ্কের মাত্রা হল

Option :

(A) M2 LTI−1

(B) ML2 T2 I−2 

(C) M2 L2 T I−1

(D) M2 LTI

Answer : (B) ML2 T2 I−2 

 

14. The phenomenon which cannot be explained by wave theory of light is

Option :

(A) interference

(B) diffraction

(C) polarization

(D) photo-electric effect

Answer : (D) photo-electric effect

অথবা 

14. যে ঘটনাটি আলাের তরঙ্গ মতবাদ দ্বারা ব্যাখ্যা করা যায় না, তা হল 

Option :

(A) ব্যতিচার

(B) অপবর্তন

(C) সমবর্তন

(D) আলোেক তড়িৎ ক্রিয়া

Answer : (D) আলোেক তড়িৎ ক্রিয়া

 

15. The minimum wavelength of the emitted X-rays when the potential difference across the anode and cathode is 30 kV is (assuming h = 6.4 × 10−34 Js)

অথবা 

15. অ্যানােড ও ক্যাথােডের মধ্যে বিভব প্রভেদ 30 kV হলে, নির্গত X রশ্মিগুলির সর্বনিম্ন তরঙ্গদৈর্ঘ্য হবে

(ধর h = 6.4 × 10−34 Js)

Option :

 (A) 0.4 Å

(B) 0.2 Å

(C) 0.3 Å

(D) 0.5 Å

Answer : (A) 0.4 Å

 

16. A radioactive element 83X196 decays to 78Y164 . The number of α-rays and β-rays are respectively

অথবা 

16. একটি তেজস্ক্রিয় মৌল 83X196 বিয়ােজনের ফলে 78Y164 তে পরিণত হল। নির্গত α -রশ্মি ও β রশ্মির সংখ্যা যথাক্রমে

Option :

(A) 8, 6

(B) 8, 8

(c) 6, 8

(D) 6, 6

Answer : (A) 8, 6

 

17. The distance between an object and a screen is 80 cm. A convex lens is placed between the object and the screen. The maximum focal length of the lens for which an image will be formed on the screen is

অথবা 

17. একটি বস্তু ও পর্দার মধ্যে দূরত্ব 80 cm। বস্তু ও পর্দার মধ্যে একটি উত্তল লেন্স আছে। লেন্সের সর্বোচ্চ যে ফোকাস দৈর্ঘ্যে পর্দার ওপর একটি প্রতিবিম্ব গঠিত হবে তা হল

Option :

(A) 10 cm

(B) 15 cm

(C) 20 cm

(D) 25 cm

Answer : (C) 20 cm

 

 18. In the figure the current through the battery is

অথবা 

18. চিত্রে ব্যাটারির মধ্য দিয়ে প্রবাহমাত্রা হল

JENPAUH 2017 Physics Question with Answer

 

Option :

(A) 0.5 A

(B) 0.25 A

(C) 0.4 A

(D) 1.0 A

Answer : (A) 0.5 A

 

19. A body of mass ‘m’attached to a string is rotating in a vertical plane with velocity ‘V’. The tension of the string is maximum when the string is

Option :

(A) vertical and the body is at the lowest position.

(B) vertical and the body is at the highest position.

(C) horizontal and the body is moving downwards.

(D) horizontal and the body is moving upwards.

Answer : (A) vertical and the body is at the lowest position.

অথবা 

19. ‘m’ ভরের একটি বস্তু একটি সুতাের সঙ্গে বাঁধা। এটি একটি উল্লম্ব তলে ‘V’ বেগে ঘুরছে।সুতাের টান সর্বোচ্চ হবে যখন সুতােটি

Option :

(A) উল্লম্ব এবং বস্তুটি সর্বনিম্ন অবস্থানে

(B) উল্লম্ব এবং বস্তুটি সর্বোচ্চ অবস্থানে

(C) অনুভূমিক এবং বস্তুটি নীচের দিকে গতিশীল

(D) অনুভূমিক এবং বস্তুটি উপরের দিকে গতিশীল

Answer : (A) উল্লম্ব এবং বস্তুটি সর্বনিম্ন অবস্থানে

 

20. The strength of an electromagnet can be increased

Option :

(A) by increasing the number of turns and decreasing the current.

(B) by increasing the number of turns and increasing the current.

(C) by decreasing the number of turns and decreasing the current.

(D) by decreasing the number of turns and increasing the current.

Answer : (B) by increasing the number of turns and increasing the current.

অথবা 

20. একটি তড়িৎ চুম্বকের শক্তি বাড়ানাে যায়

Option :

(A) পাক সংখ্যা বৃদ্ধি করে ও প্রবাহমাত্রা কমিয়ে।

(B) পাক সংখ্যা বৃদ্ধি করে ও প্রবাহমাত্রা বাড়িয়ে।

(C) পাক সংখ্যা কমিয়ে ও প্রবাহমাত্রা কমিয়ে।

(D) পাক সংখ্যা কমিয়ে ও প্রবাহমাত্রা বাড়িয়ে।

Answer : (B) পাক সংখ্যা বৃদ্ধি করে ও প্রবাহমাত্রা বাড়িয়ে।

 

21. In a series LCR circuit, L = 4 mH and R = 100 Ω. An e.m.f of e = 20 sin 2000 t is applied to it. The value of C for which the current through the circuit is maximum is approximately

অথবা 

21. একটি শ্রেণী LCR বর্তনীতে L = 4 mH এবং R= 100Ω। উহাতে একটি তড়িৎ চালক বল e = 20 sin 2000 t প্রয়ােগ করা হল।C-এর যে মানের জন্য বর্তনীতে প্রবাহমাত্রা সর্বোচ্চ হবে তা হল প্রায়

Option :

(A) 6.25 µF

(B) 62.5 µF

(C) 50 µF

(D) 100 µF

Answer : (B) 62.5 µF

 

22. The pressure of a gas at 27°C is P1 and that at 627 °C is P2 . The volume of the gas is unchanged. Then P1 : P2 is

অথবা 

 22. 27°C এবং 627 °C উষ্ণতায় একটি গ্যাসের চাপ যথাক্রমে P1 এবং P2 গ্যাসের আয়তন অপরিবর্তিত। P1 : P2 হল

Option :

(A) 27 : 627

(B) 1 : 3

(C) 3 : 1

(D) 1 : 2 

Answer : (B) 1 : 3

 

23. A p-n junction diode is used in

Option :

(A) rectifier

(B) amplifier

(C) oscillator

(D) modulator

Answer : (A) rectifier

অথবা 

23.  p-n সংযােগ ডায়ােড ব্যবহার করা হয়

Option :

(A) একমুখীকারক-এ

(B) বিবর্ধক-এ

(C) স্পন্দক-এ

(D) মডুলেটর-এ

Answer : (A) একমুখীকারক-এ

 

24. In an amplitude modulated wave the maximum and minimum amplitudes are 3V and 1V respectively.The modulation index is

অথবা 

24. একটি বিস্তার মডিউলিত তরঙ্গে সর্বোচ্চ ও সর্বনিম্ন বিস্তার যথাক্রমে 3V এবং 1V. মডিউলেশন সূচক হল 

Option :

(A) 25% 

(B) 30%

(C) 50%

(D) 60%

Answer : (C) 50%

 

25. The half life of a radioactive substance is 2 days. 16 gm of the substance decays to 1 gm after

অথবা 

25. একটি তেজস্ক্রিয় পদার্থের অর্ধ-জীবনকাল 2 দিন। পদার্থের 16 gm বিয়ােজিত হয়ে 1 gm অবশিষ্ট থাকবে যতদিন পরে, তা হল

Option :

(A) 4 days

(B) 5 days

(C) 6 days

(D) 8 days

Answer : (D) 8 days

 

JENPAUH 2017 Physics Question with Answer

Thank You

JENPAUH 2017 Physics Question with Answer, JENPAUH 2017 Physics Question with Answer,JENPAUH 2017 Physics Question with Answer,JENPAUH 2017 Physics Question with Answer,JENPAUH 2017 Physics Question with Answer,JENPAUH 2017 Physics Question with Answer,JENPAUH 2017 Physics Question with Answer,JENPAUH 2017 Physics Question with Answer,JENPAUH 2017 Physics Question with Answer,JENPAUH 2017 Physics Question with Answer,JENPAUH 2017 Physics Question with Answer,JENPAUH 2017 Physics Question with Answer,JENPAUH 2017 Physics Question with Answer,JENPAUH 2017 Physics Question with Answer,JENPAUH 2017 Physics Question with Answer,JENPAUH 2017 Physics Question with Answer,JENPAUH 2017 Physics Question with Answer,JENPAUH 2017 Physics Question with Answer,JENPAUH 2017 Physics Question with Answer,JENPAUH 2017 Physics Question with Answer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert
error: Content is protected !!