Wed. Apr 24th, 2024

JENPAUH 2017 Chemistry Question with Answer

JENPAUH 2017 Chemistry Question with Answer

Best Books for WBJEE JENPAS-UG

If you want to crack the WBJEE JENPAS-UG examination and get a good rank then at first, read syllabus wise textbooks and after that practice MCQ questions. Here we listed some books, which may help you to crack the West Bengal WBJEE JENPAS-UG Exam.

1. Biology Reference Books by chhaya Prakashani.
2. Biology Text Book by Dutta, Rath and Ganguly.
3. chemistry Reference Book by Md. Salim, Rabindranath Patra, Goutam Kumar Mukherjee.
4. Physics Reference Book by Prabir Sankar Sengupta, Shiekh Ashfaque Ali.

check Here – WBJEE JENPAUH EXAM SYLLABUS IN DETAILS

 

26. The hybrid states of C2 and C3 in the compound 

CH2 = CH-C ≡ CH are

Options :

(A) sp and sp2

(B) sp2 and sp

(C) sp3 and sp

(D) sp and sp

Answer : (B) sp2 and sp

অথবা 

CH2 = CH-C ≡ CH অণুতে C2 এবং C3 পরমাণুর সংকরায়ণ যথাক্রমে

Options :

(A) sp এবং sp2

(B) sp2 এবং sp

(C) sp3 এবং sp

(D) sp এবং sp

Answer : (B) sp2 এবং sp

 

27. Assume at STP, 112 ml of gaseous N2 is converted into its liquid state. Then its mass will be

অথবা 

ধরা যাক STP-তে 112 ml গ্যাসীয় N2 তরলে রূপান্তরিত হল। তার ভর হবে

Options :

(A) 0.28 g

(B) 0.14 g

(C) 0.56g

(D) 0.84 g

Answer : (B) 0.14 g

 

28. Which is true for the pH of 10−8 (M) HCl solution in water?

অথবা 

10−8 (M) HCl-এর জলীয় দ্রবণে pH-এর ক্ষেত্রে কোটি সঠিক?

Options :

(A) 7

(B) > 7

(C) < 7

(D) Zero 

Answer : (C) < 7

 

29. Which of the elements (pair) are purified using electrochemical principles?

অথবা 

কোন ক্ষেত্রে মৌলগুলির বিশুদ্ধিকরণ তড়িৎ-বিশ্লেষণ দ্বারা সম্পন্ন হয় ?

Options :

(A) Cu and Zn

(B) Ge and Si

(C) Zr and Ti

(D) Zn and Hg

Answer : (A) Cu and Zn

 

30. If the ratio of rates of diffusion of two gases A and B is 4 : 1, the ratio of their densities is

অথবা 

A এবং B দুটি গ্যাসের ব্যাপনের হার 4:1 হলে, তাদের ঘনত্বের অনুপাত

Options :

(A) 1 : 16

(B) 1 : 4

(C) 1 : 8

(D) 1 : 2

Answer : (A) 1 : 16

 

31.Which compound reacts with phenol to form bakelite?

অথবা 

ফেনলের সাথে কোন যৌগের বিক্রিয়ায় ব্যাকেলাইট প্রস্তুত হয় ?

Options :

(A) HCHO

(B) C6H5CHO

(C) CH3CHO

(D) CH3CH2CHO

Answer : (A) HCHO

 

32. The nature of bonds present in CuSO45H2O are 

Options :

(A) only covalent bonds.

(B) covalent and co-ordinate bonds.

(C) covalent, co-ordinate, ionic and hydrogen bonds.

(D) covalent and ionic bond.

Answer : (C) covalent, co-ordinate, ionic and hydrogen bonds.

অথবা 

CuSO45H2O অণুতে উপস্থিত বন্ধন হল

Options :

(A) শুধুমাত্র সমযােজী বন্ধন।

(B) সমযােজী এবং একমুখী সমযােজী বন্ধন।

(C) সমযােজী, একমুখী সমযােজী, আয়নীয় এবং হাইড্রোজেন বন্ধন।

(D) সমযােজী এবং আয়নীয় বন্ধন।

Answer : (C) সমযােজী, একমুখী সমযােজী, আয়নীয় এবং হাইড্রোজেন বন্ধন।

 

33. A first order reaction takes 1.26 × 1014s for 50% completion. The time required for 100% completion is

অথবা 

একটি প্রথম ক্রম বিক্রিয়ায় 50% সম্পন্ন হতে 1.26 × 1014s সময় লাগে। বিক্রিয়াটি 100% সম্পূর্ণ হতে সময় লাগবে

Options :

(A) 1.26 × 1015s

(B) 2.52 × 1014s

(C) 2.52 × 1028s

(D) Infinity

Answer : (D) Infinity

 

34. Which reactions represent a disproportionation reaction?

অথবা 

নীচের বিক্রিয়াগুলির মধ্যে কোনগুলি ডিসপ্রােপােরসনেশন বিক্রিয়া ?

(i) Cu+→ Cu2+ + Cu

(ii) 3MnO_{4}^{2-}+4H^{+}\rightarrow 2MnO_{4}^{-}+MnO_{2}+2H_{2}O

(iii) 2KMnO4 → K2MnO4 + MnO2

(iv) 2MnO_{4}^{2-}+3Mn^{2+}+2H_{2}O\rightarrow 5MnO_{2}+4H^{+}

Options :

(A) (i), (iii)

(B) (i), (ii), (iii)

(C) (ii), (iii), (iv)

(D) (i), (iv)

Answer : (B) (i), (ii), (iii)

 

35. Which of the following bases are not present in DNA ?

Options :

(A) Adinine

(B) Thymine

(C) Cytosin

(D) Uracil

Answer : (D) Uracil

অথবা 

নীচের ক্ষারকগুলির কোনটি DNA-তে অনুপস্থিত ?

Options :

(A) অ্যাডিনিন

(B) থাইমিন

(C) সাইটোসিন

(D) ইউরাসিল

Answer : (D) ইউরাসিল

 

36. {\color{Blue} _{19}^{41}\textrm{K}} and {\color{Blue} _{18}^{40}\textrm{Ar}} are

Options :

(A) Isotopes

(B) Isobars

(C) Isotones

(D) None of the above

Answer : (C) Isotones

অথবা 

{\color{Blue} _{19}^{41}\textrm{K}} ও  {\color{Blue} _{18}^{40}\textrm{Ar}} হল

Options :

(A) আইসােটোপ

(B) আইসােবার

(C) আইসােটোন

(D) উপরের কোনটি নয়

Answer : (C) আইসােটোন

 

37. For the reaction N2 (g) + O2 (g) ⇔ NO (g), at 2000K, the equilibrium constant is 4 × 104. In presence of a catalyst, the reaction reaches equillibrium ten times faster. At 2000K, the equilibrium constant in presence of catalyst is

Options :

(A) 40 × 104

(B) 4 × 104

(C) 4 × 10−3

(D) Cannot be evaluated

Answer : (B) 4 × 104

অথবা 

 2000K উষ্ণতায় N2 (g) + O2 (g) ⇔ NO (g), বিক্রিয়াটির সাম্য ধ্রুবক 4 × 104 অনুঘটকের উপস্থিতিতে বিক্রিয়াটি দশগুণ তাড়াতাড়ি সাম্যাবস্থায় পৌঁছায়।অনুঘটকের উপস্থিতিতে, 2000K তে বিক্রিয়াটির সাম্য ধ্রুবক হল

Options :

(A) 40 × 104

(B) 4 × 104

(C) 4 × 10−3

(D) নির্ণয় করা যাবে না

Answer : (B) 4 × 104

 

38. Which of the following is prepared by Solvay Process ?

Options :

(A) Na metal

(B) Washing soda

(C) KClO3

(D) Ammonia

Answer : (B) Washing soda

অথবা 

সলভে পদ্ধতিতে কোনটি প্রস্তুত হয় ?

Options :

(A) Na ধাতু 

(B) কাপড় কাচা সােডা

(C) KClO3

(D) অ্যামােনিয়া

Answer : (B) কাপড় কাচা সােডা

 

39. Glycerol is added in soap preparation. It serves

Options :

(A) as a filler.

(B) to increase lather formation.

(C) to stop drying up on application.

(D) as an ingredient for soap preparation.

Answer : (C) to stop drying up on application.

অথবা 

সাবান প্রস্তুতিতে গ্লিসারল যােগ করা হয়। এটি

Options :

(A) ক্রিয়া করে ফিলার হিসেবে।

(B) ক্রিয়া করে অধিক ফেনা সৃষ্টি করাতে।

(C) ব্যবহারকালীন দ্রুত শুকিয়ে যাওয়া রােধ করে।

(D) সাবান তৈরির একটি উপাদান হিসাবে কাজ করে।

Answer : (C) ব্যবহারকালীন দ্রুত শুকিয়ে যাওয়া রােধ করে।

 

40. The reagent which differentiates between Fe2+ and Fe3+ in identification is

অথবা 

Fe2+ ও Fe3+ এর মধ্যে পার্থক্য নিরূপণ করা হয়, এই বিকারকের সাহায্যে

Options :

(A) BaCl2

(B) AgNO3

(C) (NH4)2Cr2O7

(D) NH4SCN

Answer : (D) NH4SCN

 

41. Which functional group can be identified by esterification test?

Options :

(A) Aldehyde

(B) Carboxylic Acid

(C) Phenolic-OH

(D) Carbonyl

Answer : (B) Carboxylic Acid

অথবা 

এস্টারিফিকেশন পরীক্ষার দ্বারা কোন কার্যকরী গ্রুপের শনাক্তকরণ করা হয় ?

Options :

(A) অ্যালডিহাইড

(B) কার্বক্সিলিক অ্যাসিড

(C) ফেনলিক-OH

(D) কার্বনিল

Answer : (B) কার্বক্সিলিক অ্যাসিড

 

42. A reversible chemical reaction is exothermic. Which statement is correct ?

Options :

(A) The activation energy of backward reaction is more.

(B) The activation energy of both the forward and backward reactions are the same.

(C) The activation energy of the backward reaction is lesser.

(D) The reaction releases heat, hence activation energy is not required.

Answer : (A) The activation energy of backward reaction is more.

অথবা 

একটি উভমুখী রাসায়নিক বিক্রিয়ার সম্মুখ বিক্রিয়াটি তাপদায়ী হলে, নীচের কোন্ বিবৃতিটি সঠিক ?

Options :

(A) সন্মুখ বিক্রিয়ার তুলনায় বিপরীত বিক্রিয়ার সক্রিয়করণ শক্তি বেশি।

(B) সম্মুখ ও বিপরীত উভয় বিক্রিয়ার সক্রিয়করণ শক্তি সমান।

(C) বিপরীত বিক্রিয়ার সক্রিয়করণ শক্তি কম।

(D) বিক্রিয়াটি তাপ উৎপাদক, তাই কোনাে সক্রিয়করণ শক্তির প্রয়ােজন হয় না।

Answer : (A) সন্মুখ বিক্রিয়ার তুলনায় বিপরীত বিক্রিয়ার সক্রিয়করণ শক্তি বেশি।

 

43. Which of the following KCl aqueous solutions has the lowest value for specific conductance ?

অথবা 

কোন KCI-এর জলীয় দ্রবণের আপেক্ষিক পরিবাহিতা সবচেয়ে কম ?

Options :

(A) 1M

(B) 0.1M

(C) 0.01M

(D) 0.001M

Answer : (D) 0.001M

 

44. For the reaction :  A + 2B → C, 5 moles of A and 8 moles of B will produce

Options :

(A) 5 moles of C

(B) 4 moles of C

(C) 8 moles of C

(D) 13 moles of C

Answer : (B) 4 moles of C

অথবা 

A + 2B → C বিক্রিয়াটিতে, 5 মােল A এবং 8 মােল B বিক্রিয়া করে প্রস্তুত করবে

Options :

(A) 5 মােল C

(B) 4 মােল C

(C) 8 মােল C

(D) 13 মােল C

Answer : (B) 4 মােল C

 

45. Which solution will have the highest pH ?

অথবা 

নিম্নলিখিত জলীয় দ্রবণগুলির মধ্যে কোন্ দ্রবণের pH সবাধিক ?

Options :

(A) KCl

(B) K2CO3

(C) NH4Cl

(D) (NH4)2CO3

Answer : (B) K2CO3

 

46. Identify Y in the given reaction :

অথবা 

প্রদত্ত বিক্রিয়ায় Y যৌগটিকে শনাক্ত কর –

JENPAUH 2017 Chemistry Question with Answer

Answer : (A)

 

47. Which compounds react with neutral FeCl3 solution to form a purple solution ?

Options :

(A) Benzoic acid and acetic acid

(B) Benzoic acid and phenol

(C) Acetic acid and phenol

(D) Phenol and salicylic acid

Answer : (D) Phenol and salicylic acid

অথবা 

কোন যৌগগুলির প্রশম FeCl3 দ্রবণের সাথে বিক্রিয়া করে। বেগুনি রঙের বর্ণ উৎপন্ন করে ?

Options :

(A) বেঞ্জোয়িক অ্যাসিড ও অ্যাসেটিক অ্যাসিড

(B) বেঞ্জোয়িক অ্যাসিড ও ফেনল

(C) অ্যাসেটিক অ্যাসিড ও ফেনল

(D) ফেনল ও স্যালিসাইলিক অ্যাসিড

Answer : (D) ফেনল ও স্যালিসাইলিক অ্যাসিড

 

48. The addition of HBr to propene occurs in accordance to

Options :

(A) Konowalov’s rule

(B) Trouton’s rule

(C) Hund’s rule

(D) Markownikov’s rule

Answer : (D) Markownikov’s rule

অথবা 

প্রােপিনের সাথে HBr এর যুত বিক্রিয়া যে নীতি মেনে হয়,

Options :

(A) কোনাওলােফ নীতি

(B) ট্রাউটন নীতি

(C) হুন্ড নীতি

(D) মার্কোনিকভ নীতি

Answer : (D) মার্কোনিকভ নীতি

 

49. Which of the following contains Hydrogen bond ?

Options :

(A) HCl

(B) H2S

(C) Dry ice

(D) Ice

Answer : (D) Ice

অথবা 

কোন্ যৌগটিতে হাইড্রোজেন বন্ধন বর্তমান ?

Options :

(A) HCl

(B) H2S

(C) শুষ্ক বরফ

(D) বরফ

Answer : (D) বরফ

 

50. The oxidation state of chlorine in Cl2O7 is

অথবা 

Cl2Oতে ক্লোরিনের জারণ সংখ্যা কত ?

Options :

(A) +7

(B) +5

(C) +3

(D) −7

Answer : (A) +7

 

JENPAUH 2017 Chemistry Question with Answer

Thank You

JENPAUH 2017 Chemistry Question with Answer, JENPAUH 2017 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2017 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2017 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2017 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2017 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2017 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2017 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2017 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2017 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2017 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2017 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2017 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2017 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2017 Chemistry Question with Answer,JENPAUH 2017 Chemistry Question with Answer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert
error: Content is protected !!