Wed. Jun 26th, 2024

 

JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 3

JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 3

JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 3

‘Chemistry’ is the branch of science involved with compounds composed of atoms, i.e. elements, and molecules, i.e. combinations of atoms: their composition, structure, properties, behavior and the changes they undergo during a reaction with other compounds. It is one of the fundamental branches of science that arrangements with the properties, structure, and constituents of issue or substances and its communications with different types of issue. There is a great deal of contrast that can be seen when you think about Basic Chemistry and Modern science. Fundamental Chemistry began in antiquated circumstances because of popular researchers called Alchemists. It clarified every one of the essentials of the subject which were closed after a progression of examinations which shed light on how they truly functioned. Though Modern Chemistry won in the seventeenth century which laid orderly strides in picking up information about the issue. Present day science realized different hypotheses which at last ended up defended with the investigations they led to demonstrate how matter cooperates.

 

The space of Chemistry involves the investigation of the piece of the issue, its structure, and properties. The principal constituents of issue, iotas, and particles, shape the premise of science. Science has given responses to different inquiries. The quantitative estimation of the constituents of essential constituents of issue i.e. iotas and atoms and their reliance on the mass of the given issue is all around clarified by science. Advances in science have helped researchers and designers to bridle the vitality related with these iotas and atoms.

 

Today we can protect nourishment things for long term’s of time; we have a huge number of chemicals that are being utilized as a part of various enterprises for assembling an assortment of items. Phone covers, plastic sacks, the steel utilized as a part of development, the sanitized drain, photosynthesis, the saltines we consume, and so forth are just a couple of cases of results of science. These items are such profoundly established in our lives that we neglect to envision their significance and the part of the science behind them.

 

1.Q.) Gunpowder consists of a mixture of –

a) TNT and charcoal

b) Sulphur, sand, charcoal

c) Sand and charcoal

c) Nitre, Sulphur, and charcoal

 

Answer

Correct Answer: (d)

 

2.Q.) Find out the percentage of oxygen in H2SO4

a) 6.351

b) 65.31

c) 63.51

d) 635.1

 

Answer

Correct Answer: (b)

Molecular mass of Sulphuric Acid (H2SO4) = 1 × 2 + 32 × 1 + 16 × 4 = 98 gms

Mass of 4 Oxygen (O2) atoms in 1 molecule of Sulphuric Acid (H2SO4) = 16 × 4 = 64 gms.

∴ Percentage of oxygen in 98gms of H2SO4 = 6498 × 100 = 65.31% (approx)…….(Ans.)

 

3.Q) The smallest possible unit of a chemical compound is –

a) Electron

b) Molecule

c) Proton

d) Atom

 

Answer

Correct Answer: (b)

 

4.Q) Paracetamol –

a) is a sulphadrug

b) is an antibiotic

c) relieves body pain

d) causes stomach ulcers

 

Answer

Correct Answer: (c)

 

5.Q) Tetraethyl lead (TEL) is added to petrol to –

a) Increase anti-knocking rating

b) Increase flash point

c) Prevent freezing

d) Increase boiling point

 

Answer

Correct Answer: (a)

 

6.Q) The chemical reaction that takes place with the evolution of heat is called a/an –

a) Thermal reaction

b) Exothermic reaction

c) Reversible reaction

d) Endothermic reaction

 

Answer

Correct Answer: (b)

 

7.Q) The boiling point of water on the Kelvin scale of temperature is –

a) 273

b) 373

c) 212

d) 100

 

Answer

Correct Answer: (b)

 

8.Q) The commonly used medicine for Typhoid is –

a) Chloromycetin

b) Ascorbic acid

c) Sulpha drug

d) Chloroquine

 

Answer

Correct Answer: (a)

 

9.Q) Formalin is a solution of –

a) Furfural

b) Fluorescein

c) Formic acid

d) Formaldehyde

 

Answer

Correct Answer: (d)

 

10.Q) 1 micron is equivalent to –

a) 0.0001 m

b) 0.01 mm

c) 0.001 mm

d) 0.01 m

 

Answer

Correct Answer: (c)

1 micron = 10-6 metre = 10-6 × 1000 mm.= 10-3 mm = 0.001 mm………(Ans.)

 

11.Q) Absolute alcohol is –

a) 95% alcohol and 5% water

b) 100% of proof

c) 200% of proof

d) Rectified spirit

 

Answer

Correct Answer: (c)

 

12.Q) Turpentine oil is obtained from the wood of –

a) Pinus

b) Micas

c) Cedrus

d) Gnetum

 

Answer

Correct Answer: (a)

 

13.Q) The drug reserpine is used to –

a) Cure arthritis

b) Alleviate pain

c) Reduce high palpitation

d) Reduce high blood pressure

 

Answer

Correct Answer: (d)

 

14.Q) The Central Drug Research Institute (CDRI) is located in –

a) Lucknow

b) Delhi

c) Bangalore

d) Allahabad

 

Answer

Correct Answer: (a)

 

15.Q) The nature of saliva is –

a) Basic

b) Amphoteric

c) Acidic

d) Neutral

 

Answer

Correct Answer: (b)

 

16.Q) Of the following commonly used materials the one that is not an alloy is –

a) Brass

b) Copper

c) Bronze

d) Steel

 

Answer

Correct Answer: (b)

 

17.Q) The volume of a definite mass of a gas at 0°C and 76 cm pressure in 250 cc. At the same pressure, what will be the volume of gas at 273°C?

a) 1500 cc

b) 250 cc

c) 50 cc

d) 500 cc

 

Answer

Correct Answer: (d)

Soln:

P1 = 76 cm

P2 = 76 cm (as pressure being constant)

T1 = 0°C = (0 + 273) K = 273 K

T2 = 273°C = (273 + 273) K = 546 K

V1 = 250 cc

V2 = ?

According to Charles’s gas law (Charles’s law should be applied because of constant pressure)

V1T1 = V2T2      ……….(According to the question given, there has no role of Pressure)

Therefore, V2 = V1 × T2T1 = (250 cc × 546 K)273 K = 500 cc…….(Ans.)

 

18.Q) While cooking food, the compounds lost to the maximum extent are –

a) Carbohydrates

b) Fats

c) Proteins

d) Vitamins

 

Answer

Correct Answer: (d)

 

19.Q) A mixture of two or more metals is called by the general name –

a) Alkali metal

b) Noble metal

c) Amalgam

d) Alloy

 

Answer

Correct Answer: (d)

 

20.Q) The substance that is least prone to catch and spread fire is –

a) Polyester

b) Cotton

c) Terrycot

d) Nylon

 

Answer

Correct Answer: (b)

 

21.Q) Emeralds are made up of –

a) Gold

b) Silica

c) Beryllium

d) Carbon

 

Answer

Correct Answer: (c)

 

22.Q) The use of Gypsum is recommended mainly in soils which are –

a) Acidic

b) Saline

c) Waterlogged

d) Alkaline

 

Answer

Correct Answer: (d)

 

23.Q) For instant energy, athletes text –

a) Glucose

b) Vitamin C

c) Sucrose

d) Sodium

 

Answer

Correct Answer: (a)

 

24.Q) All acids essentially contain the element –

a) Oxygen

b) Hydrogen

c) Chlorine

d) Sulphur

 

Answer

Correct Answer: (b)

 

25.Q) The gas used for inflating balloons is –

a) Air

b) Hydrogen

c) Helium

c) Nitrogen

 

Answer

Correct Answer: (c)

 

26.Q) Nitrogen in air –

a) Decreases the density of air

b) Is essential for the body

c) Makes oxygen soluble in blood

d) Dilute oxygen which otherwise is very active in the pure form.

 

Answer

Correct Answer: (d)

 

27.Q) Natural rubber is polymer of –

a) Styrene

b) Isoprene

c) Ethylene

d) Vinyl

 

Answer

Correct Answer: (b)

 

28.Q) The element which forms the largest number of compounds with hydrogen is –

a) Boron

b) Silicon

c) Oxygen

d) Carbon

 

Answer

Correct Answer: (d)

 

29.Q) An acid that can be used as a hypnotic is –

a) Butanoic acid

b) Benzoic acid

c) Tartaric acid

d) Barbituric acid

 

Answer

Correct Answer: (d)

 

30.Q) Camphor can easily be purified by the process of –

a) Distillation

b) Sublimation

c) Crystallization

d) Sedimentation

 

Answer

Correct Answer: (b)

 

31.Q) The most malleable metal is –

a) Iron

b) Silver

c) Gold

d) Platinum

 

Answer

Correct Answer: (c)

 

32.Q) In hospitals or oxygen tubes for respiration contains Oxygen and –

a) Helium

b) Carbon dioxide

c) Argon

d) Nitrogen

 

Answer

Correct Answer: (a)

 

33.Q) The number of molecules in 4.4 gram of carbon dioxide gas is –

a) 6.023 × 1023

b) 6.032 × 1022

c) 6.023 × 1022

d) 6.023 × 1023

 

Answer

Correct Answer: (c)

Molecular mass of Carbon-di-oxide (CO2) = 12 × 1 + 16 × 2 = 44 gms

According to Avogadro’s law,

Number of molecules in 44 gms of Carbon-di-oxide (CO2) = 6.023 × 1023

∴ Number of molecules in 4.4 gms of Carbon-di-oxide = (6.023 × 1023 × 4.4 gms)44 gms = 6.023 × 102310 = 6.023 × 1022  ………..(Ans.)

 

34.Q) Pure water can be obtained from seawater by the process of –

a) Filtration

b) Evaporation

c) Distillation

d) Factional distillation

 

Answer

Correct Answer: (c)

 

35.Q) Common salt is –

a) Sodium chloride

b) Calcium chloride

c) Sodium Bicarbonate

d) Magnesium Bicarbonate

 

Answer

Correct Answer: (a)

 

36.Q) The most abundant gas in the atmosphere is –

a) Nitrogen

b) Helium

c) Oxygen

d) Carbon dioxide

 

Answer

Correct Answer: (a)

 

37.Q) The acid used in batteries is –

a) Sulfuric acid

b) Acetic acid

c) Nitric acid

d) Hydrochloric acid

 

Answer

Correct Answer: (a)

 

38.Q) A gas which is not present in normal samples of air is –

a) Neon

b) Chlorine

c) Carbon dioxide

d) Helium

 

Answer

Correct Answer: (d)

 

39.Q) How much CaCO3 will be required to produce 66 gm CO2? What will be the volume of CO2 at N.T.P.?

a) 175 gms, 3.36 litres

b) 150 gms, 33.6 litres

c) 175 gms, 33.6 litres

d) 150 gms, 3.36 litres

 

Answer

Correct Answer: (b)

Part – 1

CaCO3 = CaO + CO2

Molecular mass:        100 gms                 44 gms

Given mass:                    ? gms                 66 gms

 

Molecular mass:
Ca = 40 gms, C = 12 gms, O2 = 16 × 2 (Atomic mass of oxygen = 16 gms), CaCO3 = 40 + 12 + 16 × 3 = 100 gms, CO2 = 12 + 16 × 2 = 44 gmsFrom the above equation, we have,

To produce 44 gms of carbon-di-oxide, calcium carbonate required = 100 gms.

∴ To produce 66 gms of carbon-di-oxide, calcium carbonate required (CaCO3) = (100 gms × 66 gms)44 gms = 150 gms     ………..(Ans.)

Part – 2

We know, Volume of 44 gms of carbon-di-oxide at N.T.P. = 22.4 litres.

∴ Volume of 66 gms of carbon-di-oxide = (22.4 litres × 66 gms)44 gms = 11.2 litres x 3 = 33.6 litres     ………..(Ans.)

 

40.Q) Chemically dry ice is –

a) ice kept at sub-zero temperature

b) Ice formed from pure distilled water

c) Solid carbon dioxide

d) Solid Sulphur dioxide

 

Answer

Correct Answer: (c)

 

41.Q) The acid present in lemon and oranges is –

a) Oxalic acid

b) Citric acid

c) Acetic acid

d) Hydrochloric acid

 

Answer

Correct Answer: (b)

 

42.Q) Of the following, the content of carbon is minimum in –

a) Wrought iron

b) Cast iron

c) Pig iron

d) Steel

 

Answer

Correct Answer: (a)

 

43.Q) The main chemical substance present in the bones and teeth of animals –

a) Sugar

b) Sodium chloride

c) Calcium sulphate

d) Calcium phosphate

 

Answer

Correct Answer: (d)

 

44.Q) Marsh gas formed from decaying organic matter and coal mines, is –

a) Ethane

b) Carbon monoxide

c) Carbon dioxide

d) Methane

 

Answer

Correct Answer: (d)

 

45.Q) The compound that does not form a clear solution with cold water is –

a) Sugar

b) Caustic soda

c) Baking powder

d) Benzoic acid

 

Answer

Correct Answer: (d)

 

46.Q) The atomic number of an element is equal to the –

a) Number of electrons in its outermost orbit

b) Number of neutrons in its nucleus

c) Number of protons in its nucleus

d) Relative atomic mass

 

Answer

Correct Answer: (c)

 

47.Q) Pure alcohol can be easily obtained from wine by the process of –

a) Oxidation

b) Cracking

c) Distillation

d) None

 

Answer

Correct Answer: (c)

 

48.Q) The gas that can be used as a domestic fuel is –

a) Nitrogen

b) Hydrogen

c) Methane

d) Oxygen

 

Answer

Correct Answer: (c)

 

49.Q) The element not present in fertilizers is –

a) Nitrogen

b) Hydrogen

c) Phosphorus

d) Chlorine

 

Answer

Correct Answer: (d)

 

50.Q) The two gases used in the industrial preparation of sulphuric acid are –

a) Sulphur dioxide and chlorine

b) Sulphur dioxide and oxygen

c) Carbon dioxide and oxygen

d) Sulphur dioxide and hydrogen

 

Answer

Correct Answer: (b)

JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 1
JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 2
JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 3

Subscribe my Youtube Channel : Science Duniya in Bangla

JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 3, JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 3, JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 3, JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 3, JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 3, JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 3, JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 3, JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 3, JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 3, JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 3, JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 3, JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 3, JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 3, JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 3, JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 3, JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 3, JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 3, JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 3, JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 3, JEXPO and VOCLET Chemistry Model Set 3,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert
error: Content is protected !!